Ronald Koeman was allerminst onder de indruk van het spel van Oranje in de met 2-0 verloren oefenwedstrijd tegen Frankrijk. De coach van Feyenoord vreest dat de doelstelling van de laatste vier op het WK bereiken onrealistisch is.

Bondscoach Louis van Gaal liet eerder ook al weten dat een halve finaleplaats in Brazilië wel erg moeilijk wordt. Koeman, die tot zijn ongenoegen Guus Hiddink voor moest laten gaan als opvolger van Van Gaal, vreest het ergste.

"Ik ben benieuwd wie de doelstelling van halve finale WK ooit heeft bepaald. Oranje heeft zeker nog een lange weg te gaan", aldus Koeman. De trainer zag met Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en Jean-Paul Boëtius drie Feyenoorders in actie komen.

"Ze hebben gebracht wat ze kunnen, maar iedereen heeft gezien dat er een aantal niveautjes bij moeten voor Oranje. Dat is voor mijn spelers logisch. Ze zijn jong en fysiek nog niet honderd procent, dus zullen nog stappen moeten maken. Of ze dat lukt, weet niemand."

"Ik was niet verbaasd over het spel tegen Frankrijk omdat we weten wat er gevraagd wordt op het allerhoogste niveau. Daar zijn veel spelers, ook door hun jeugdigheid, nog niet aan toe. Als de Robbens van deze wereld er dan niet bij zijn, wordt het minder."

Project

Böetius debuteerde tegen de Fransen in het shirt van Oranje en dat beviel Koeman wel. "Ik zie steeds dat hij enorm talentvol is. Hij begon goed, maar speelde tegen een sterke en agressieve rechtsback. Het is voor hem een goede leerschool om te zien waar hij aan moet werken."

Om toe te groeien naar het topniveau van het Nederlands elftal sluit Koeman niet uit dat een stap naar het buitenland voor veel van zijn spelers noodzakelijk is. "Dat ze spelen is het belangrijkste, maar het moet ook op een hoger niveau. Ze moeten iedere week getest worden en dat gebeurt te weinig in Nederland."

Bij Feyenoord geldt ook nog dat er dit seizoen waarschijnlijk niet meer om de titel wordt gestreden na het pijnlijke 2-1 verlies tegen Ajax. De Rotterdammers staan nu vierde met slechts een punt meer dan PSV. De vijfde plaats zou betekenen dat Feyenoord veroordeeld is tot de play-offs om Europees voetbal.

"De tweede plek is het maximale en de vierde plaats moet het minimale zijn. We hebben in de bespreking ook gezegd dat we de laatste acht wedstrijden als een project moeten zien dat los staat van wat we hiervoor hebben gedaan. Het is ook heel goed mogelijk dat we in andere samenstellingen gaan spelen."

Schandalig

Koeman doelt daarmee op mogelijk geschorste en geblesseerde spelers in de laatste fase van het seizoen, maar denkt ook aan de belangen binnen zijn elftal. Afgelopen weekend zaten Otman Bakkal en Samuel Armenteros op de tribune vanwege een gebrek aan inzet en mogelijk wacht anderen hetzelfde lot.

"Ik heb gelukkig deze week wel een reactie gezien bij de groep ondanks dat de internationals er niet waren, maar het is logisch dat we met alles rekening houden. Sommige spelers zijn bezig met het WK en een toekomst elders. Anderen weten dat ze hier volgend jaar nog zijn en willen zich bij de nieuwe trainer in de kijker spelen. Alles moet opzij, er is maar één belang en dat is Feyenoord."

Met de concurrentie van PSV houdt Koeman wel degelijk rekening, al leken de Eindhovenaren voor de winterstop nauwelijks een bedreiging. "Ook toen heb ik nooit gedacht dat het gedaan zou zijn met PSV. Het zou ook schandalig zijn als ze geen concurrent waren met de kwaliteiten die daar zijn. Ze hebben een goede reeks neergezet."

De opmars van PSV begon rond de periode dat Guus Hiddink daar als technisch adviseur van Phillip Cocu is aangesteld. Koeman wil daar duidelijk niet te zwaar aan tillen. "Als we denken dat er met een paar woorden veranderingen aangebracht kunnen worden, zoek ik iemand die dat kan en blijf ik lekker thuis. Als het allemaal zo makkelijk is."

Koeman spreekt van 'ontwikkelingen' rond zijn toekomst