Hij raakt met zijn schat aan ervaring niet snel meer in de war van een tegenstander. Toch keek ook Christian Poulsen (bijna 34) vorige week op van de afstraffing door Red Bull Salzburg. Donderdag hoopt hij zich met Ajax te revancheren.

Tegen Salzburg zag Poulsen vanaf de reservebank hoe zijn ploeg overklast werd in de eigen Arena. De 0-3 eindstand van het Europa League-duel was allang bereikt toen hij ingebracht werd.

Drie dagen later stond de Deen negentig minuten op het veld toen Ajax doodeenvoudig met 4-0 van AZ won. Maar Poulsen beseft dat het niet reëel zou zijn persoonlijk de credits op te eisen voor deze wederopstanding. Het had eerder met de opponent te maken.

"Salzburg speelde natuurlijk beter dan AZ", aldus de middenvelder in gesprek met NUsport.

Zat het verschil hem alleen daar in? Of lag het ook aan Ajax zelf?
''Het was in mijn ogen van allebei een beetje. Salzburg was erg sterk, maar wij vielen ook tegen. We lieten ons verrassen. Het was wat dat betreft een wake-up call. Als wij niet scherp zijn, dan kunnen we van iedereen verliezen. En Salzburg heeft gewoon een heel goede ploeg. In januari versloegen ze Bayern München al met 3-0 in een oefenduel.”

Waren er veel gesprekken nodig na het pijnlijke thuisverlies tegen Salzburg?
''Nee, niet echt. Iedereen was erop gebrand om zich te herstellen en dat is gelukt tegen AZ. We zitten nu weer op het juiste spoor.''

Jij voelde als ervaren speler niet de behoefte al die jongelingen moed in te spreken?
''Ik had niet het gevoel dat dat nodig was. Iedereen was er klaar voor om het zondag beter te doen.''

Wat is nu het doel bij de return in Salzburg? In elk geval de nul houden, of geloof je stiekem dat er zelfs nog een kans is de volgende ronde te bereiken?
''We willen in elk geval iets goedmaken en gaan dus gewoon voor de zege. En je weet nooit wat er mogelijk is als je op voorsprong komt...''

Een goed resultaat zal ook helpen richting de topper tegen Feyenoord van zondag. Die wedstrijd is intussen toch belangrijker?
"Ons doel is kampioen worden. Dat is duidelijk. Daarom was het ook zo belangrijk dat we AZ versloegen. We houden een gat naar Feyenoord en dat willen we zondag in De Kuip vergroten. Maar we weten ook dat die kans toeneemt met een goede wedstrijd tegen Salzburg, dus dat duel nemen we heel serieus."

Uiteindelijk wil Ajax terug naar de Europese top. Jij hebt bij clubs als Schalke 04, Liverpool en Juventus in de top van grote competities gespeeld. Is het nog mogelijk voor Ajax om bij de Europese top aan te haken?
''Dat is lastig. We moeten eerlijk zijn: de eredivisie is één of twee niveaus lager dan de Bundesliga of de Premier League.''

In Nederland vindt iedereen de eredivisie toch in elk geval sterker dan de Oostenrijkse competitie…
''In de breedte is dat ook zo. Maar Red Bull Salzburg heeft aangetoond dat dit niet alles zegt. Ook al spelen zij in Oostenrijk, Salzburg kan met elke club in Europa de strijd aan. Daar kunnen wij hoop uit putten. We kunnen leren van de manier waarop zij gespeeld hebben. Van hoe zij ons onder druk gezet hebben. Hopelijk hebben we later profijt van die zware thuisnederlaag.''

Jullie vrezen niet voor een nieuwe afstraffing in Oostenrijk?
''Nee. We zien de komende twee wedstrijden heel positief tegemoet. Tegen AZ lieten we al zien dat we weten wat er beter moet. Alleen wanneer we ook van hen hadden verloren, was het een ander verhaal geweest.''

Lees ook: Ajax probeert stunt Dinamo Boekarest te imiteren

Lees ook: De Boer: 'Kishna kan starten tegen Red Bull Salzburg'