Ajax ziet zich donderdagavond na de 3-0 thuisnederlaag voor een bijna onmogelijke opgave gesteld om zich ten koste van Red Bull Salzburg te kwalificeren voor de achtste finales van de Europa League.

In de historie van het Europese bekervoetbal is het slechts eenmaal gebeurd dat een club vanuit een dergelijk precaire positie (een 3-0 verliesbeurt in eigen huis) alsnog de volgende ronde wist te bereiken.

Dat gebeurde in het seizoen 2009/2010, in de laatste voorronde in de Europa League. Dinamo Boekarest verloor in eigen huis met 3-0 van Slovan Liberec, maar kwalificeerde zich alsnog voor het hoofdtoernooi.

De Roemenen wonnen de terugwedstrijd met 3-0 en zegevierden vervolgens na strafschoppen: 9-8. Niet dat Ajax het op penalty's aan moet laten komen. Geen club werd vaker uitgeschakeld in Europa (vijf keer) na een strafschoppenserie dan de Amsterdammers.

Reglementaire nederlaag

De thuisnederlaag van Dinamo was wel een reglementaire: bij een stand van 2-0 voor Liberec bestormden Roemeense fans het veld, waarop de wedstrijd werd gestaakt en de UEFA besloot een 3-0 zege toe te kennen aan de Tsjechen.

Ajax haalde in het hoofdtoernooi van de Europa League, dat sinds 2009/2010 bestaat, overigens nog nooit een volgende ronde als het eerst in de Amsterdam Arena moest spelen.

Eerder viel het doek voor de Amsterdammers tegen Juventus, Spartak Moskou, Manchester United en Steaua Boekarest nadat de tweede wedstrijd op vreemde bodem werd afgewerkt.

Lees ook: 'Zie duels met Salzburg en Feyenoord positief tegemoet'

Lees ook: De Boer: 'Kishna kan starten tegen Red Bull Salzburg'