Bayern München is inmiddels al 47 wedstrijden ongeslagen, een record in de 51-jarige geschiedenis van de Bundesliga. Hoe verhoudt deze reeks zich tot de recordseries in andere Europese competities?

  • Frankrijk, Nantes (32 duels, 1994-1995)

In tegenstelling tot het lopende én het vorige decennium (met dominante rollen voor Paris Saint-Germain en Olympique Lyon) was de Franse titelrace in de jaren negentig zo onvoorspelbaar als de mening van Sepp Blatter over de invoering van technologische hulpmiddelen. Opvallend genoeg stamt het Franse record juist uit dit decennium. Een gouden generatie Nantes-spelers (Makelele, Loko, Karembeu, Pedros) bleek meer dan dertig wedstrijden niet te kloppen.

  • Spanje, Real Sociedad (38 duels, 1979-1980)

Allemaal leuk en aardig, de verhalen over de oligopolie van Real Madrid en FC Barcelona, er is één Spaans record dat één van de twee niet in handen heeft. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig heerste Real Sociedad, dat dreef op een hecht collectief. Veelzeggend is dat de namen van de clubtopscorers uit die tijd, Jesus Maria Satrustegui en Pedro Uralde, nog hoogst zelden vallen.

  • Duitsland, Bayern München (47 duels, 2012-2014)

Benedictus was nog de paus, Beatrix zat nog op de troon en Obama moest nog worden herkozen als president van de Verenigde Staten toen Bayern München op 28 oktober 2012 verloor van Bayer Leverkusen. Sindsdien is het team van Arjen Robben ongenaakbaar. Gezien de overmacht waarmee 'Der Rekordmeister' zijn wedstrijden wint is de kans groot dat Bayern als eerste club een heel seizoen lang ongeslagen blijft in de Bundesliga. 

  • Engeland, Arsenal (49 duels, 2003-2004)

Het team van Bergkamp, Henry, Pires, Vieira, Ljungberg en al die anderen wordt niet voor niets The Invincibles genoemd. 'The Gunners' verloren het hele seizoen 2003/2004 niet en trokken die lijn door in de beginfase van de nieuwe jaargang. Wel hadden de mannen van manager Arsène Wenger over geluk niet te klagen: in de beginfase van het 'ongeslagen jaar' miste Manchester United-spits Ruud van Nistelrooij in de blessuretijd een strafschop tegen Arsenal bij een stand van 0-0.

  • Nederland, Ajax (52 duels, 1994-1996)

Willem II maakte de cirkel rond voor het elftal van trainer Louis van Gaal. Op 8 mei 1994 ging Ajax op de laatste speeldag onderuit tegen de Tilburgers, op 14 januari 1996 verloren de hoofdstedelingen opnieuw van Willem II. Henry van der Vegt zorgde in de 56e minuut voor de enige treffer. Ajax bleef het hele kalenderjaar 1995 ongeslagen, zowel in Europees als in competitieverband.

  • Italië, AC Milan (58 duels, 1991-1993)

De 'Rossoneri' verloren geen enkele keer in het seizoen 1991/1992, toen de stelling dat de Serie A de sterkste competitie ter wereld was door weinig kenners werd betwist. Opmerkelijk genoeg begon en eindigde de reeks met een duel met Parma. Na de 1-0 thuisnederlaag tegen I Gialloblu verloor Milan ook nog van Juventus in het seizoen 1992/1993. Desondanks werd de tweede achtereenvolgende Scudetto veiliggesteld.

  • Schotland, Celtic (62 duels, 1915-1917)

Honderd jaar geleden regeerde Celtic ook al met harde hand in Schotland. Onder leiding van hun eerste manager Willie Maley waren 'The Bhoys' niet te verslaan, zelfs niet als ze twee wedstrijden op één dag moesten spelen, zoals gebeurde tegen Raith Rovers en Motherwell. De sterren in deze ploeg waren Patsy Gallagher en Jimmy McMenemy. Die laatste werd ook wel Napoleon genoemd, vanwege zijn wil om te domineren.

  • Roemenië, Steaua Boekarest (104 duels, 1986-1989)

Een absoluut record, deze 104 wedstrijden; ruim duizend dagen lang incasseerde Steaua Boekarest geen verliesbeurt in de Roemeense competitie. De Europa Cup 1-winnaar van 1986 had vedetten als Hagi, Belodedici, Bölöni, Lacatus, Piturca en Balint in de gelederen. Na de val van dictator Ceausescu eind jaren tachtig kozen bijna alle sterspelers voor een avontuur in West-Europa. Steaua heeft sindsdien nooit meer de Europese elite uit kunnen dagen.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen