Aan de hand van 10 getallen blikken we elke maandag terug op de gebeurtenissen in het afgelopen eredivisieweekeinde. Deze keer onder meer aandacht voor de schokeffecten bij ADO Den Haag (positief) en Roda JC (negatief) na een trainerswissel.

12

Zoveel keer heeft Ajax dit seizoen al de 'nul' gehouden in eredivisieverband, bijna de helft van de wedstrijden. FC Twente, NAC Breda en PSV volgen met zeven 'clean sheets'. Go Ahead Eagles sluit de rij met slechts één wedstrijd zonder tegentreffers.

60

Het percentage van de doelpuntmakers op zaterdagavond dat zijn eerste treffer vierde in de eredivisie. Jeroen Veldmate (Heracles Almelo), Furdjel Narsingh (PEC Zwolle) en Paco van Moorsel (SC Cambuur) beleefden een primeur. Alleen de PSV'ers Bryan Ruiz en Memphis Depay openden geen 'doelpuntenaccount'.

20

Graziano Pellè hield zowel binnen als buiten het veld aardig huis in de Grolsch Veste. Voordat de Italiaan het meubilair aanviel, zorgde hij voor zijn twintigste openingstreffer in dienst van Feyenoord. Deze jaargang brak Pellè zeven keer de score open, vorig seizoen finishte hij op dertien openingstreffers.

3

Luc Castaignos sloeg zondag opnieuw toe tegen Feyenoord. De aanvalsleider van FC Twente heeft nu al drie treffers gemaakt tegen zijn oude club. Alleen tegen Roda JC en ADO Den Haag scoorde hij vaker, namelijk vier keer.

34

Zoveel jaar was het geleden dat een coach van ADO Den Haag ongeslagen bleef in zijn eerste drie competitieduels. Na een remise bij Vitesse en een zege bij Roda JC loodste Henk Fräser zijn ploeg ook langs Go Ahead Eagles. Met deze serie van drie wedstrijden trad de nieuwe coach in de voetsporen van Piet de Zoete.

11

Hoewel AZ al elf keer verloor staat de club nog altijd zevende. De Alkmaarders gingen net zo vaak onderuit als RKC Waalwijk en NEC, die beide op een plaats staan die leidt tot play-offs om lijfsbehoud. ADO Den Haag voert met veertien verliesbeurten de 'nederlagenranglijst' aan.

3

Frank de Boer is wat betreft het aantal punten bezig aan zijn meest succesvolle seizoen als Ajax-coach. De oefenmeester loopt drie punten voor op het schema van vorig jaar en heeft zelfs vijf punten meer verzameld dan in hetzelfde stadium in het seizoen 2011/2012. 

5

Als enige eredivisieclub pakte Roda JC geen punt in februari. De Limburgers gingen zaterdag tegen SC Cambuur voor de vijfde keer deze maand onderuit. De vijf nederlagen op rij betekenen een clubrecord. In zekere zin heeft de trainerswissel Ruud Brood/Jon Dahl Tomasson dus voor een schokeffect gezorgd.

1.113

sc Heerenveen speelde in eigen huis doelpuntloos gelijk tegen NAC Breda. De laatste keer dat er in een thuisduel van de Friezen geen treffer viel te bewonderen was op 5 februari 2011 tegen NEC, oftewel 1.113 dagen voor de ontmoeting met NAC.

35

Het aantal spelers op wie coach Jan Wouters van FC Utrecht deze jaargang al een beroep heeft gedaan, ruim drie elftallen. Sean Klaiber vierde zondag tegen FC Groningen zijn eredivisiedebuut. De jeugdspeler, met rugnummer 42, werd een kwartier voor tijd vervangen.