Wedstrijden met NEC of Heerenveen behoren dit seizoen tot de meest spectaculaire in Europa. Duels van Hoffenheim zijn nog meer rijk aan doelpunten.

In de twintig competitieduels die Hoffenheim deze jaargang tot nu toe afwerkte vielen 83 treffers, een gemiddelde van 4,15 goals per wedstrijd.

De Duitse club staat in de middenmoot, maar verdient met een doelsaldo van 40 treffers voor en 43 treffers zeker niet het predicaat 'grijze muis'.

Met uitslagen van 1-5, 3-3, 6-2 en 4-4 is het bijna nooit saai bij Hoffenheim, dat weinig verrassend nog niet doelpuntloos gelijkspeelde.

In duels van NEC vallen gemiddeld 4,09 treffers, het een na hoogste aantal bij wedstrijden van teams uit de acht sterkste Europese competities op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Hamburger SV completeert de top drie met een moyenne van precies vier goals per duel. Doordat het merendeel voor rekening kwam van de tegenstander staat de ploeg van coach Bert van Marwijk op een degradatieplaats.

sc Heerenveen volgt op de vierde plaats van de in totaal 148 onderzochte clubs. Toeschouwers die dit seizoen alle duels van de Friezen bijwoonden, zagen per wedstrijd 3,96 goals. De equipe van Van Basten troeft daarmee qua spektakel Real Madrid (3,87), Manchester City (3,80) en Liverpool (3,72 af).

Lille

Het gemiddelde aantal goals in wedstrijden van Lille is slechts 1,67, ruim twee minder dan Hoffenheim. Mede dankzij een ijzersterke defensie (veertien tegendoelpunten) staat de formatie van coach René Girard op de derde plek in de Ligue 1.

In duels van de Portugese clubs Rio Ave en Belenenses zijn treffers ook schaars; gemiddeld 1,83. Nederlandse clubs ontbreken in de onderste regionen. Wedstrijden van SC Cambuur zijn met een moyenne van 2,48 doelpunten per duel het minst attractief, als het aantal treffers tenminste iets zegt over attractiviteit.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen