Aan de hand van 10 getallen blikken we elke maandag terug op de gebeurtenissen in het afgelopen eredivisieweekeinde. Deze keer onder meer aandacht voor een primeur voor Feyenoord en een 'middeleeuwse' wedstrijd.

5

Graziano Pellè miste in de wedstrijd tegen NEC al weer voor de derde keer een penalty namens Feyenoord in eredivisieverband. Daarmee is de Italiaan nog maar twee missers verwijderd van het clubrecord van Dick Schneider.

117

In een tijdsbestek van acht dagen liet Vitesse liefst zeven punten liggen, waarmee evenveel averij werd opgelopen als in de 117 dagen daarvóór. Na de 1-1 remise tegen Feyenoord en de 2-0 nederlaag tegen AZ kwam de brigade van coach Peter Bosz niet verder dan een 0-0 gelijkspel in het duel met ADO Den Haag.

1

Het is dat sc Heerenveen zondag zegevierde bij FC Groningen anders zouden de uitspelende clubs nul zeges hebben geboekt. De Friezen verloren dit seizoen sowieso maar drie keer buiten het Abe Lenstra Stadion. Mede daardoor heeft Heerenveen nu dertien punten meer verzameld dan vorig seizoen na 23 wedstrijden.

1000

Zoveel dagen was Ajax afgelopen zaterdag landskampioen sinds de club op 15 mei 2011 FC Twente onttroonde in een rechtstreeks duel. De Amsterdammers gaan na 23 speelrondes aan de leiding, maar na de 1-1 tegen PEC Zwolle is er van een gelopen race zeker geen sprake.

0

Geen enkele eredivisieclub is meer schadevrij in 2014. FC Twente verloor als laatste ploeg de perfecte status door met 3-2 te verliezen bij PSV. De beste club in dit kalenderjaar is Ajax met elf punten.

371

Het aantal doelpogingen dat FC Twente heeft ondernomen deze jaargang, waarmee de Tukkers deze lijst aanvoeren voor Vitesse (362) en Feyenoord (358). Landskampioen en koploper Ajax bezet de vijfde plaats met 343 doelpogingen, onder PSV (348).

76

Zoveel strafschoppen werden er in 23 speelrondes toegekend. Dat zijn er al evenveel als in het hele seizoen 2011/2012 en nog maar vier minder dan in de voorbije jaargang. sc Heerenveen kreeg de meeste penalty's: 8.

3

Voor het eerst dit seizoen staat Feyenoord in de top drie. De Rotterdammers brachten de achterstand op koploper Ajax zelfs terug tot vijf punten dankzij de 5-1 zege op NEC en het gemors van de Amsterdammers tegen PEC Zwolle. Begin dit seizoen stond Feyenoord even helemaal onderaan.

0,26

Zoveel punten per wedstrijd haalt Roda JC-trainer Jon Dahl Tomasson voorlopig minder dan zijn voorganger Ruud Brood. Zaterdag gingen de Limburgers met 2-0 onderuit bij NAC Breda, waardoor voor de derde keer in zes seizoenen tijd een strijd tegen degradatie wacht.

1500

RKC Waalwijk-FC Utrecht was een duel dat rond het jaar 1500 had kunnen worden gespeeld met 'middeleeuwse' doelpuntenmakers als Daniël de Ridder, Steve De Ridder en Romeo Castelen. Doelman Robbin Ruiter werd liefst vijf keer gepasseerd. Helaas heeft RKC vorig jaar Teddy Chevalier laten vertrekken.