Het was zondag voor Marco van Basten 45 minuten smullen op de bank bij sc Heerenveen. De oud-bondscoach van Oranje zag hoe zijn ploeg in de eerste helft FC Groningen weg tikte.

"De eerste helft was heel goed, we zaten direct in de wedstrijd en slaan na een half uur drie keer genadeloos toe vanuit omschakelmomenten'', zei Van Basten na de 3-1-zege in de Euroborg. "Het zag er goed uit, ook met veel driehoekjes en goed samenspel aan de bal.''

Hoewel het zijn ploeg best goed uitkwam, kon Van Basten zich niet vinden in de rode kaart die Groningen-aanvoerder Maikel Kieftenbeld kreeg voorafgaand aan de 0-3.

"Hij probeert zich te beschermen en de bal komt op zijn arm, het is niet zo dat hij met zijn arm naar de bal toe gaat. Dan vind ik een strafschop en een gele kaart zwaar zat. Nu kreeg hij rood en daardoor was de wedstrijd eigenlijk definitief ten einde."

"Nu zat het ons een keer mee, maar de volgende keer hebben wij het weer tegen. Ik vind dat er in Nederland te makkelijk gele en rode kaarten worden gegeven.''

Lees ook: Heerenveen verslaat Groningen in Derby van het Noorden