Trainer Frank de Boer constateerde zondag na het teleurstellende gelijkspel van Ajax bij PEC Zwolle (1-1) dat hij in herhaling viel.

"We missen voor rust weer een aantal mooie kansen en spelen in de tweede helft erg slecht", zei hij na de wedstrijd.

"Het was een soort kopie van het duel van donderdag met FC Groningen. Alleen scoorden we toen wel vlak voor tijd", doelde hij op de benauwde zege (2-1).

"Eigenlijk was er 36 minuten niets aan de hand", vond De Boer. "We komen op 1-0 en krijgen voldoende kansen op 2-0. Maar als je die niet maakt, dan kan je de deksel op de neus krijgen. Dat gebeurde net als donderdag tegen Groningen vlak voor rust."

"In de tweede helft komen we niet verder dan een knappe actie van Siem de Jong. Uiteindelijk mogen we nog blij zijn dat we gelijkspelen. Zijn schieten op de paal en lat. Het zal snel beter moeten, veel beter."

Geduld

De Boer zal ook hopen dat De Jong snel beter zal gaan presteren. De aanvoerder bleef zondag zonder succes zoekende naar zijn vorm van voor een serie blessures. Hij miste twee dotten van kansen, combineerde onzorgvuldig en kwam regelmatig een stapje te laat.

"Hij is nog niet de oude", zei De Boer, die De Jong negentig minuten liet staan in Zwolle. "Hij moet weer ritme krijgen en dat doe je alleen door veel te spelen."

"Zaterdag op de training maakte hij een uitstekende indruk. Nu kon het inderdaad beter. Maar Siem wordt snel weer de oude. Daar heb ik alle vertrouwen in. Dat zag je al in de tweede helft toen hij de bal met zijn borst controleerde en bijna scoorde."

Jans

Ron Jans was trots op zijn ploeg PEC Zwolle na de remise tegen de koploper. "We misten toch heel veel spelers", doelde hij op de geblesseerde Darryl Lachman, Trent Sainsbury, Komohelo Mokotjo en Maikel van der Werff.

"Dat zag je ook in de eerste helft toen we aan het zoeken waren. Maar na rust hadden we nog kunnen winnen."

"We hebben keihard voor elkaar gewerkt. In de eerste helft had het fout kunnen gaan, maar na rust hebben we maar één kans weg gegeven. Zelf schieten we op de paal en lat. Toch zijn we heel tevreden met dit gelijkspel."

Lees ook: Puntenverlies koploper Ajax bij PEC Zwolle