Als het aan AZ ligt, gaat de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle van zondag 23 maart ook niet door. De Alkmaarders vinden het niet eerlijk dat zij in dat weekend wel moeten spelen en dat Ajax niet in actie komt. 

Beide ploegen treffen elkaar die donderdag daarna namelijk in de halve finale van de KNVB-beker. 

De ploeg van Dick Advocaat heeft zodoende minder rustdagen in aanloop naar het bekerduel dan provinciegenoot Ajax. Om een dergelijk scenario te voorkomen heeft AZ contact gezocht met de KNVB.

''We spelen drie duels in acht dagen'', zegt een woordvoerder van de club uit Alkmaar. ''Ajax niet. We moeten of allebei spelen of allebei niet spelen op basis van sportieve gronden.''

De KNVB verplaatst vijf van de negen wedstrijden in het weekeinde van 21, 22 en 23 maart vanwege de nucleaire top in Den Haag, later die week. 

Ajax

Ajax kan wel leven met de beslissing om de aanvankelijk voor 22 maart vastgestelde uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk te verplaatsen.

''Natuurlijk had Frank de Boer liever op het vastgestelde tijdstip gevoetbald'', reageert een woordvoerder van de club.

''Maar we hebben er alle vertrouwen in dat alle betrokken partijen alle plus- en minpunten goed tegen elkaar hebben afgestreept voordat ze een beslissing hebben genomen.''

Ajax moet nu op donderdagmiddag 3 april op bezoek bij RKC. Als de Amsterdammers op die dag moeten uitkomen in de Europa League, dan reizen ze op 16 april naar Brabant.

Twente

Ook FC Twente is niet te spreken over de beslissing van de KNVB. De club vreest dat de verplaatsing van het thuisduel met ADO Den Haag van 22 maart naar woensdag 2 april (15.45 uur) financiële en sportieve gevolgen voor de club kan hebben. 

''Dit is een zeer teleurstellende en voor ons onbegrijpelijke uitkomst van een veel te laat gestarte discussie'', zegt Eugenio Porcu, manager operationele zaken bij Twente.

''Voetbal is er in de eerste plaats voor de supporters en juist zij zijn de dupe van dit besluit door de wedstrijd nota bene om 15.45 uur te laten plaatsvinden. Daarnaast leiden wij als club door deze verplaatsing substantieel financiële schade. Dan hebben we het nog niet eens over eventuele sportieve gevolgen in de fase waarin de competitie zich in die periode bevindt. Kortom, zeer teleurstellend.''

Go Ahead

Go Ahead Eagles snapt niets van de KNVB. De eredivisieclub is woedend over het verplaatsen van de thuiswedstrijd tegen NAC Breda van 23 maart naar 2 april.

''We zijn verbijsterd'', zegt voorzitter Edwin Lugt in een reactie. ''Er is zonder enig overleg met de gemeente Deventer een nieuwe datum en een nieuw tijdstip bepaald.''

De KNVB heeft de wedstrijd in de Adelaarshorst vrijdag vastgesteld op woensdag 2 april, om 15.45 uur. ''Een zeer supportersonvriendelijk tijdstip'', aldus Lugt. ''Go Ahead Eagles is een club die het deels van haar fanatieke thuispubliek moet hebben. Dit leidt ook nog eens tot sportieve ongelijkheid, omdat Cambuur en wij de enige twee clubs zijn die in een cruciale fase van de competitie drie wedstrijden in zes dagen moeten afwerken. Dat is absurd.''

De club uit Deventer gaat formeel bezwaar maken bij de KNVB en eist dat de wedstrijd op een andere datum wordt gespeeld.

Heracles 

Naast AZ legt ook Heracles Almelo zich niet neer bij de verplaatsing van de thuiswedstrijd tegen Feyenoord naar woensdag 2 april.

''Wij zijn hier als club absoluut niet blij mee'', meldde algemeen directeur Nico-Jan Hoogma vrijdag op de website van de club. ''We zullen tegen deze beslissing ageren en bij de KNVB en de gemeente Almelo aangeven dat dit voor ons onacceptabel is.''