Door een moeizame 2-1 zege op FC Groningen en het 2-0 verlies van concurrent Vitesse tegen AZ deed koploper Ajax prima zaken in de midweekse speelronde. Volgens Davy Klaassen zijn de Amsterdammers ook in het voordeel door het drukke eredivisieprogramma.

"Door de Champions League zijn we gewend om ook doordeweeks te spelen. Zeker fysiek is dat in ons voordeel", zegt Klaassen, die zondag met Ajax op bezoek gaat bij PEC Zwolle.

"Zondag moeten we ook gewoon weer winnen. Fysiek moet dat absoluut lukken. Teams die niet Europees spelen zullen het lastiger hebben."

Ondanks de ervaring met midweekse wedstrijden kende Ajax wel de nodige moeite met FC Groningen. In de eerste helft werden veel kansen gemist. Na rust hadden de Groningers kans om te winnen, maar invaller Kolbeinn Sigthorsson kopte zeven minuten voor tijd alsnog de bevrijdende 2-1 binnen voor Ajax.

"In de rust zeiden we tegen elkaar: 'zoveel kansen, die moeten erin'. Het had halverwege 3-0 kunnen staan, maar het stond 1-1."

Na rust creëerden jullie minder kansen en was het spel ook niet goed. Hoe kan dat?
"We speelden de bal achterin nog wel aardig rond. Maar in de laatste fase was de pass vaak niet goed. Veel stom balverlies, waardoor FC Groningen kon counteren. Nee, het was niet best."

Heb je gedacht: dit gaan we niet meer winnen, ik ben tevreden met 1-1?
"Tevreden met 1-1 sowieso niet. Maar in eerdere wedstrijden had ik wel het gevoel dat de treffer nog ging vallen. Nu was dat een stuk minder, omdat we ook amper nog kansen creëerden. Daarom was het wel lekker dat je met Sigthorsson nog een speler op de bank had zitten die een goal kan maken."

Toch scoren jullie wel heel weinig de laatste weken…
"Klopt. Het is moeilijk om aan te geven waar dat precies aan ligt. Ik denk niet dat het chronisch is, maar ze moeten er wel in."

Jij hebt na de winterstop ook nog niet gescoord.
"Ja, het gaat allemaal net even iets lastiger. Ze gaan er net niet in. Tegen Groningen was ik dichtbij met een bal op de lat. Laten we hopen dat-ie er snel weer ingaat."

Lees ook: De Jong: 'Moet nog een beetje in mijn ritme komen'

Lees ook: De Boer: 'Hadden bij rust met 3-0 voor moeten staan'

Lees ook: Sigthorsson: 'Je moet er altijd klaar voor zijn'