Siem de Jong stond donderdagavond na bijna drie maanden blessureleed weer in de basis bij Ajax in de wedstrijd tegen FC Groningen (2-1 winst). De aanvoerder werd na 66 minuten gewisseld.

"Ik vond het toch wel moeilijk om aan te geven wanneer ik gewisseld moest worden", zei De Jong na afloop.

"In de rust gaf ik aan dat ik nog wel even door kon. Ik heb na de winterstop eerder 45 minuten gespeeld. Maar uiteindelijk heb ik het moment van wisselen maar aan de staf overgelaten. Ik wil altijd door, ook al ben ik kapot."

"Maar ik denk dat het wel verstandig was dat ik eruit werd gehaald. We hebben een druk programma. Zondag wacht PEC Zwolle alweer. Daarom moet je voorzichtig zijn."

Dat de 25-jarige De Jong het moeilijk vond om aan te geven wanneer hij gewisseld moest worden, had ook met de stand te maken. Bij rust was het ondanks veel kansen voor Ajax slechts 1-1. Zeven minuten voor tijd zag de spits vanaf de bank zijn vervanger Kolbeinn Sigthorsson de bevrijdende 2-1 binnenkoppen.

"Als het 1-1 staat, ga je er toch minder graag uit dan bij een voorsprong. Je wilt het team op zo'n moment echt helpen", aldus De Jong, die zichzelf ook mocht verwijten dat Ajax niet op voorsprong stond.

Pech

De captain miste in de vijfde minuut en kort na rust een flinke kans."Dat heeft er misschien mee te maken dat ik nog een beetje in mijn ritme moet komen. Vooral die eerste kans. Die raakte ik niet goed met links, waardoor de bal over ging."

"De tweede kans was een dropkick. Ik raakte hem wel vol, maar ik had de bal naar beneden moeten drukken. Ze hadden erin gemoeten. Daar baal ik van. Het was een beetje gebrek aan ritme en een beetje pech."

Lees ook: Sigthorsson kopt Ajax naar thuiszege op FC Groningen

Lees ook: De Boer: 'Hadden bij rust met 3-0 voor moeten staan'

Lees ook: Sigthorsson: 'Je moet er altijd klaar voor zijn'