Marco van Basten denkt dat zijn voormalige club AC Milan een risico neemt door de als trainer nog volkomen onervaren Clarence Seedorf aan te stellen als de nieuwe coach.

"Ik denk dat ze daar een ervaren trainer kunnen gebruiken. Ze kiezen voor Seedorf. Wat ook wel weer te begrijpen is, maar aan de andere kant is het ook wel een risico, denk ik", zegt de coach van sc Heerenveen dinsdag tegen de NOS. "Je moet maar afwachten hoe hij het daar gaat oplossen."

Seedorf bevestigde dinsdag dat hij stopt met voetballen en trainer wordt van AC Milan, de ploeg waarvoor hij tussen 2002 en 2012 als speler uitkwam.

"Ik vind het niet heel verstandig, maar het is niet mijn keuze", stelt Van Basten, die zelf na één seizoen als assistent bij Jong Ajax bondscoach werd van Oranje.

"Het verschil met mij is dat hij tot nu toe nog steeds heeft gespeeld. Ik was er na mijn carrière helemaal uit en moest het weer oppakken."

Van Basten ziet ook wel een aantal punten die in het voordeel van Seedorf spreken. "Hij heeft daar tien jaar gespeeld, hij kent de mentaliteit. Hij spreekt goed Italiaans, heeft twintig jaar carrière achter de rug. Dat zijn belangrijke zaken. Maar goed, het trainerschap is iets anders dan voetballer zijn."

Kluivert

Een oud-ploeggenoot van de 87-voudig international reageerde juist dolblij op het bericht dat Seedorf de nieuwe trainer van Milan wordt.

"Dit is heel groot nieuws", zegt Patrick Kluivert tegen het AD. 'Ik ben zeer zeker heel erg trots op Clarence. Ik hoop echt dat dit de start is van een schitterende loopbaan als trainer."

Ronald de Boer noemt de transfer een 'gewaagde stap'. "Er is geen tijd voor voorbereiding, om een tactisch plan uit te dokteren of een speelwijze erin te slijpen, hij moet meteen aan de bak."

"Aan de andere kant heeft hij zo veel ervaring opgedaan als speler in zo veel landen. Hij heeft op het veld altijd zijn mondje geroerd, had zijn eigen mening. De eigenschappen van een trainer."

Lees ook: Seedorf bevestigt aanstelling als trainer bij AC Milan

Lees ook: Seedorf in de voetsporen van Michels en Notermans

Lees ook: De prijzenkast van Seedorf