Voormalig tophockeyer Teun de Nooijer gaat aan de slag als teammanager van AZ. Dat maakte de Alkmaarse voetbalclub dinsdag bekend.

De Nooijer (37) beëindigde afgelopen jaar zijn hockeyloopbaan. De recordinternational (453 interlands) geldt als Nederlands beste hockeyer aller tijden.

Bij AZ is De Nooijer de opvolger van Hans Vonk, die naar sc Heerenveen vertrok om technisch directeur te worden.

''Ik vind het een geweldige uitdaging om bij een professionele sportorganisatie als AZ aan de slag te gaan'', licht De Nooijer toe op de clubsite. "Van jongs af aan ben ik een enorme liefhebber van balsporten. Als kind hockeyde, tenniste en voetbalde ik vaak op straat."

De Nooijer is opgegroeid in Egmond. ''De regio van AZ is dus heel bekend voor me. Bovendien sluit de rol als teammanager goed aan bij mijn topsportervaring en mijn werk voor de Teun de Nooijer Academie. De kans bij AZ gaf me gewoon meteen een goed gevoel.''

Mentale ontwikkeling

Namens AZ laat technisch directeur Earnest Stewart weten zeer verheugd te zijn met de komst van de hockeylegende. ''De rol van een teammanager is de afgelopen jaren steeds omvangrijker geworden. AZ is een club waar jonge talenten zich kunnen ontwikkelen op zowel technisch als mentaal gebied.''

"Teun gaat als teammanager vooral een belangrijke rol spelen bij de mentale ontwikkeling van onze spelers. Met welke druk krijgen spelers te maken in de top? Hoe kunnen zij omgaan met voor- en tegenspoed? Met zijn enorme bagage als topsporter is hij de ideale persoon om hen op weg te helpen.''

De Nooijer treedt per 1 maart in dienst bij AZ. Daarvoor zal hij, zoals hij al van plan was, nog deelnemen aan de tweede editie van lucratieve Hockey India League (HIL). Die internationale showcompetitie met zes ploegen begint op 25 januari en duurt tot 23 februari.

India

De Nooijer was vorig jaar de grootverdiener in de HIL. Hij kwam uit voor Uttar Pradesh Wizards, dat hem voor een bedrag van ruim 66.000 euro op een spelersveiling wist te strikken. De Nooijer speelt dit jaar in de HIL voor dezelfde club.

Tijdens zijn imposante hockeyloopbaan won hij met Oranje onder meer twee gouden en twee zilveren medailles tijdens de Olympische Spelen. In 2003, 2005 en 2006 werd De Nooijer verkozen tot beste hockeyer ter wereld. Zijn meest recente prijs dateert uit december 2013. Toen ontving hij tijdens het Sportgala de Fanny Blankers-Koen Award, vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse topsport.