De Gouden Bal-verkiezing van maandagavond leverde geen duidelijke, door de hele wereld gesteunde, winnaar op. Cristiano Ronaldo troefde Lionel Messi en Franck Ribéry af, maar dat gebeurde niet bepaald met een Noord-Koreaanse meerderheid.

Dat de Portugees door lang niet alle landen op het schild werd gehesen als beste voetballer van 2013 blijkt al uit een korte blik op de wereldkaarten die zijn ingekleurd met de keuzes van de coaches en aanvoerders van de nationale ploegen.

Wat opvalt is dat de captains van Zuid-Amerika collectief Ronaldo links lieten liggen. De Portugees haalde wel de nodige stemmen binnen van de Zuid-Amerikaanse bondscoaches.

De wereldkaart met stemgedrag van de aanvoerders:

Klik op de landen voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van de FIFA. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Europa toont zich verdeeld, zoals in bijna elk onderwerp. Bij de aanvoerders kwam Ribéry er het best uit, terwijl Ronaldo en vooral Messi het niet moesten hebben van het 'oude continent'.

Op de kaart met het stemgedrag van de bondscoaches is te zien dat met name de Scandinavische en Zuid-Europese landen de 'grote drie' negeerden. Sowieso bleek de optie 'overig' populair, hetgeen opnieuw bewijst dat er geen speler was die domineerde in het jaar 2013.

De Aziatische aanvoerders opteerden wél voor Messi, Ronaldo en Ribéry. Dat geldt ook voor de coaches uit dit werelddeel, met de opmerking dat zij een voorkeur hebben voor de Portugees.

De wereldkaart met stemgedrag van de bondscoaches:

Klik op de landen voor meer informatie. De gegevens zijn afkomstig van de FIFA. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ronaldo lijkt zijn tweede Gouden Bal vooral te danken te hebben aan de steun vanuit Afrika. Alle Oost-Afrikaanse bondscoaches gaven hun stem aan de vedette van Real Madrid. Ribéry moest het vooral hebben van Noord-Afrika.

Overigens was de opkomst bij de verkiezing geen honderd procent. Bondscoach Joachim Löw van Duitsland wilde geen stiefkinderen maken onder zijn internationals en tegelijkertijd ook geen stem uitbrengen op een niet-Duitser. Onduidelijk is nog waarom de keuzeheer van Ghana niet deelnam aan de verkiezing.

Lees ook: Ronaldo wint voor tweede keer Gouden Bal

Lees ook: Prachtige omhaal levert Ibrahimovic Puskas Award op

Lees ook: Van Gaal vond Ribéry 's wereld beste in 2013