Michel Platini heeft maandag na het FIFA-gala in Zürich zijn vraagtekens gezet bij de verkiezing van de wereldvoetballer van het jaar.

Volgens de Franse voorzitter van de UEFA had niet Cristiano Ronaldo, maar zijn landgenoot Franck Ribéry die prijs het meeste verdiend.

''In de laatste vijftig jaar ging het bij de Gouden Bal-verkiezing altijd om de successen op het veld, maar nu lijken de algemene prestaties van een voetballer de doorslag te geven'', zei Platini tegen Franse media.

Ribéry won afgelopen jaar met Bayern München alle grote prijzen, waaronder de Champions League, terwijl Ronaldo met Real Madrid overal naast greep. De Portugees was met 69 doelpunten wel ongekend productief.

Nadeel

Ribéry verliet bijna zonder commentaar het gala nadat hij als derde was geëindigd in de verkiezing. Volgens Franse media baalde hij vooral van de heropening van de stemprocedure in november. "Dat is nog nooit gebeurd. Het is niet normaal en was in mijn nadeel."

Platini heeft medelijden met zijn landgenoot. ''Ik vind het heel jammer voor hem. Het zal de komende jaren wel steeds tussen Ronaldo en Lionel Messi gaan. Ik vind Ronaldo een waardige winnaar van de Gouden Bal, maar het moet draaien om de successen op het veld. Dat is bij deze verkiezing een beetje veranderd sinds de FIFA zich hiermee bemoeit.''

Ribéry was onder de journalisten de populairste speler, maar eindigde in de totale verkiezing inclusief de stemmen van de bondscoaches en aanvoerders als derde achter Ronaldo en Messi.

De Fransen kregen bijval van Uli Hoeness. De president van Bayern München, de club van Ribéry, gaf al voor de verkiezing zijn mening in Duitse media. "Ik geloof niet dat hij wint omdat sommige mensen iets geregeld hebben. Het past voor een aantal mensen niet in de politiek dat Bayern alles wint."