Cristiano Ronaldo heeft maandagavond voor de tweede keer in zijn loopbaan de Gouden Bal gewonnen.

De 28-jarige Portugees van Real Madrid kreeg van de bondscoaches, de aanvoerders van de nationale teams en journalisten de voorkeur boven Lionel Messi (FC Barcelona) en Franck Ribéry (Bayern München).

Met zijn zege maakt Ronaldo, die zichtbaar geëmotioneerd was, een einde aan de hegemonie van Messi, die sinds 2009 liefst vier keer op rij de Gouden Bal won. 

"Ik wil al mijn teamgenoten bij Real Madrid en Portugal bedanken. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest", sprak Ronaldo nadat hij zijn tranen had gedroogd. "Het is heel erg moeilijk om deze prijs te winnen. Dit is een emotioneel moment."

Ronaldo haalde ook de onlangs overleden Nelson Mandela en Eusebio aan. "Zij waren heel belangrijk voor me."

Messi tweede

Ronaldo kreeg 27,99 procent van de stemmen. Messi werd tweede met 24,72 procent. Ribéry sleepte 23,39 procent van de stemmen in de wacht. De top vijf wordt gecompleteerd door Zlatan Ibrahimovic (5,29 procent) en Neymar (3,17 procent).

In 2013 won Ronaldo geen prijs met Real Madrid, maar zijn cijfers (69 goals in 59 officiële wedstrijden) waren indrukwekkend.

Eerder werd de Portugees in 2008 al onderscheiden als beste voetballer ter wereld. Destijds stond hij nog onder contract bij Manchester United.

Ronaldo is na Johan Cruijff (Ajax/FC Barcelona) en de Braziliaan Ronaldo (FC Barcelona/Real Madrid) pas de derde speler die namens twee verschillende clubs de Gouden Bal wint.

Vrouwen

De Duitse doelvrouw Nadine Angerer nam de Gouden Bal voor de beste voetbalster in ontvangst. Zij had in 2013 een groot aandeel in de EK-winst van Duitsland.

Angerer versloeg de Braziliaanse Marta en de Amerikaanse Abby Wambach.

Lees ook: Prachtige omhaal levert Ibrahimovic Puskas Award op

Lees ook: Van Gaal vond Ribéry 's wereld beste in 2013

Lees ook: Pelé in tranen na ontvangen oeuvreprijs