Sponsor Menzis heeft in een brief publieke excuses geëist van Vitesse. De verzekeraar is teleurgesteld in de handelwijze van de club rond de Israëliër Dani Mori, die vanwege zijn nationaliteit niet mee kon naar het trainingskamp in Abu Dhabi.

De woordvoerster van Vitesse heeft dat vrijdag bevestigd na berichtgeving in de Volkskrant.

''We hebben een brief gekregen. Er is donderdag ook contact geweest tussen onze directeur en de heer Van Boxtel van Menzis. Maar we gaan nu niet op de brief reageren. Dat hebben we eerder ook al steeds gezegd. Zolang we in Abu Dhabi zijn, gaan we nergens op in en dat blijft hetzelfde'', aldus de zegsvrouw.

Vitesse keert zaterdag terug naar Nederland. ''We zullen er dan in een verklaring op terugkomen.''

Teamgeest

In zijn brief aan Vitesse-directeur Joost de Wit schrijft Roger van Boxtel, voorzitter van de raad van bestuur van Menzis: ''Een van de redenen dat Menzis betaald voetbal sponsort, is dat voetbal mensen in beweging brengt en mensen in de samenleving bij elkaar brengt, ongeacht ras, geloof, geaardheid en huidskleur. Voetbal draait om teamgeest, samen winnen en verliezen.''

Hoewel Van Boxtel en De Wit elkaar hebben gesproken wil de sponsor dat de club zich openlijk excuseert en schriftelijk uitlegt waarom de club zonder Mori toch naar Abu Dhabi is gegaan.

''Zij moeten maar uitleggen wat er is gebeurd en dat het anders had gemoeten. Ik had graag gezien dat ze een statement hadden gemaakt. Zo van: als een van ons niet welkom is, komen wij allemaal niet'', aldus Van Boxtel.

Slecht signaal

Afgelopen week werd duidelijk dat Mori niet mee mocht op trainingskamp met Vitesse omdat de Verenigde Arabische Emiraten het land Israël niet erkent. Dat kwam de club op veel kritiek te staan. Meerdere politici en joodse organisaties spraken over een slecht signaal dat werd afgegeven.

De FIFA benadrukte dat voor officiële internationale toernooien de toegang van spelers tot een land gewaarborgd is.

In alle andere gevallen doet de bond 'een dringend beroep op de voetbalgemeenschap' om tot een oplossing te komen. Over mogelijke sancties tegen de Verenigde Arabische Emiraten werd met geen woord gerept door de FIFA.

Lees ook: 'Geen aanvraag voor Mori ontvangen'

Lees ook: 'Mori moet gewoon kunnen spelen'