Franck Ribéry kan maandagavond tijdens het FIFA-gala in Zürich in de voetsporen treden van Matthias Sammer. De Duitser was in 1996 de laatste speler die de Gouden Bal ontving terwijl hij niet onder contract stond bij een club uit Engeland, Italië of Spanje.

Sinds 1997 verdeelden spelers uit de Engelse, Italiaanse en Spaanse competitie de belangrijkste individuele prijs in het voetbal. Liefst negen keer ging de trofee naar een voetballer uit de Primera Division, vijf maal werd een speler uit de Serie A onderscheiden en twee keer belandde de Gouden Bal in handen van een Premier League-voetballer.

De meest succesvolle competitie aangaande Gouden Bal-winnaars is de Italiaanse competitie met achttien zeges. De laatste dateert al weer uit 2007, toen Kaká werd gelauwerd als beste voetballer ter wereld. Dankzij de zegereeks van Lionel Messi is de Primera Division de Serie A genaderd tot op twee overwinningen.

Op gepaste afstand van de twee Zuid-Europese competities volgt de Duitse competitie. Franck Ribéry kan als tiende Bundesliga-voetballer de trofee in de wacht slepen. De Engelse clubs leverden zes winnaars en daarna volgen clubs uit de voormalige Sovjet-Unie met twee overwinningen.

In de jaren zestig gebeurde het geregeld dat de Gouden Bal werd toegekend aan een speler die in een kleinere competitie uitkwam. Zo troefde de Tsjech Josef Masopust (Dukla Praag) in 1962 de concurrentie uit Zuid- en West-Europa af en werd de Hongaar Florian Albert (Ferencvaros) onderscheiden in 1967.

Winnaars uit dergelijke competities lijken nu onmogelijk. Op de lijst van 23 genomineerden zaten alleen maar spelers uit de Spaanse, Italiaanse, Franse, Engelse en Duitse competitie.

FC Barcelona

De meest succesvolle club wat betreft Gouden Bal-winnaars is FC Barcelona met elf zeges, van zeven verschillende spelers. Juventus (negen zeges) en AC Milan (acht zeges) completeren de top drie. Ribéry kan het aantal overwinningen van Bayern München op zes brengen, hetzelfde geldt voor Ronaldo en Real Madrid.

Nederland behoort tot de zes competities die één winnaar voortbrachten: Johan Cruijff in 1971. De legendarische nummer 14 veroverde de trofee ook in 1973 en 1974, maar in die jaren stond hij onder contract bij FC Barcelona.

Net als Cruijff kregen Michel Platini en Marco van Basten drie keer de Gouden Bal in handen. Dit record werd in 2013 aangescherpt door Lionel Messi, die voor de vierde keer werd gehuldigd.

De situatie sinds 1991 (Graphic: Infostrada Sports)

Lees ook: De cijfers van de Gouden Bal-kandidaten

Lees ook: Overzicht: De genomineerden op het FIFA-gala