De Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque heeft geen zin om zich te mengen in de prestigestrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid.

Om tactische redenen koos Del Bosque er daarom voor om niet op Lionel Messi of Cristiano Ronaldo te stemmen in de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar, maar op Franck Ribéry.

''Ik weet dat mensen conclusies zullen trekken op basis van mijn keuzes, maar ik heb geen zin om in zo'n strijd verwikkeld te raken. Daarom heb ik voor Ribéry gekozen. Ook vanwege een goede reden, want hij heeft dit jaar de meeste prijzen in Europa gewonnen'', zei Del Bosque op de Spaanse radio.

Del Bosque, die met Spanje in 2010 de wereldtitel veroverde en twee jaar later ook Europees kampioen werd, mocht net als alle andere bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen zijn top drie inleveren. Hij had in een eerder stadium al onthuld dat zijn internationals Xavi en Andrés Iniesta daartoe behoren.

De 63-jarige trainer wilde echter geen keuze maken tussen de topfavorieten Messi (Barcelona) en Ronaldo (Real Madrid) en heeft daarom zijn derde stem gegeven aan Ribéry.

De prijs wordt op 13 januari in Zürich uitgereikt door Ruud Gullit. Messi, die voor de zevende achtereenvolgende keer genomineerd is, won de trofee vier jaar op rij en bij de afgelopen twee edities werd Ronaldo tweede.