Mehdi Carcela-Gonzalez zal Standard Luik voorlopig niet van dienst kunnen zijn. De middenvelder is door de Belgische voetbalbond voor vier wedstrijden geschorst.

Carcela deelde zondag in de competitiewedstrijd tegen OH Leuven een vuistslag uit aan Björn Ruytinx. Die had de middenvelder vlak daarvoor een flinke schop verkocht en was daar zichtbaar tevreden mee. (video)

Carcela pikte dat niet en speelde vervolgens voor eigen rechter. De speler van Luik kreeg voor zijn tik rood, terwijl Ruytinx er met geel genadig vanaf kwam.

Carcela, die aan de charge gescheurde enkelbanden overhield, hoorde eerder op de dag zes wedstrijden schorsing, waarvan twee voorwaardelijk, eisen. De geschillencommissie zwakte die eis wat af.

''De commissie stelde vast dat de vuistslag een reactie was op eerdere overtredingen op Carcela, die zich niet meer beschermd voelde door de scheidsrechter.''

Ruytinx zou Carcela ook nog een knietje hebben gegeven en al eerder hebben aangekondigd dat hij hem zou aanpakken.

Vrijspraak

De verdediging van Carcela had om die reden om vrijspraak gevraagd bij de geschillencommissie. "In een burgerlijke rechtbank zouden we 'onweerstaanbare dwang' kunnen inroepen, aangezien Ruytinx voor het incident Carcela al tweemaal zwaar aanpakte", meldde de advocaat van Standard.

''Ik kon me niet meer bedwingen toen ik zag dat Ruytinx slechts geel kreeg'', zei Carcela zelf. ''Toch wil ik Ruytinx ook vergeven voor zijn acties. We zijn allemaal mensen. Het is niet aan mij om hem te veroordelen."