Met een weergaloos optreden hielp Davy Klaassen Ajax aan een ruime zege op NAC Breda. De broodnuchtere Hilversummer genoot tijdens en na de 4-0 overwinning met volle teugen. 

"Het gaat wel lekker", zei Klaassen (20) droogjes toen hij zich na afloop van het duel bij de pers meldde. 

Even daarvoor was hij met de wedstrijdbal onder zijn arm van het veld afgekomen. "Ik had laatst op televisie gezien dat iemand de bal mee naar huis kreeg na een hattrick", verklaarde hij. "Dus ik dacht: dan mag ik dat ook."

"Daarom stapte ik na het laatste fluitsignaal op de scheidsrechter af. Die keek me eerst aan van 'wat doe je nou?' Maar toen zei hij: 'Oh ja, die mag je mee naar huis nemen.' De bal krijgt dus een mooi plekje op mijn kamer."

De eerste twee doelpunten van Klaassen waren al fraai, maar vooral de derde zullen de Ajax-fans zich nog lang heugen. De wijze waarop hij een lange bal van Niklas Moisander in één keer uit de lucht plukte en in dezelfde actie keeper Jelle ten Rouwelaar omspeelde, deed sterk denken aan de manier waarop Dennis Bergkamp soms scoorde. 

"Die maakte ze ook wel eens zo ja", glimlachte de middenvelder. "Maar ik dacht niet aan Bergkamp toen ik scoorde. Die vergelijking hoorde ik pas na afloop. En als jullie op zijn doelpunt tegen Argentinië doelen: die was nog wel effe anders dan mijn doelpunt hoor. Bergkamp kapte toen nog een man uit. Ik niet."

Pijnvrij 

Vanwege een slepende liesblessure miste Klaassen vrijwel het gehele vorige seizoen. Des te meer geniet hij nu van het feit dat hij pijnvrij tot grootse daden komt. Hij staat al op zes competitietreffers.

"Ik had niet verwacht dat het gelijk zo lekker zou gaan. Maar ik ben er natuurlijk heel blij mee. Vandaag lukte alles. Hier doe ik het voor. Maar die vervelende periode heb ik achter me gelaten, ik denk daar niet vaak meer aan."

Ajax en Klaassen hopen de goede vorm woensdag te bekronen door te winnen bij AC Milan. Dat zou betekenen dat de Amsterdammers overwinteren in de Champions League.

"We gaan er vol voor. We hebben ons zo goed teruggeknokt in deze groep dat het zuur zou zijn als we het niet redden. Ik denk dat we een goede kans maken als we op deze manier doorgaan.'' 

Of hem dat ook lukt? "Het kan niet zo zijn dat ik het in San Siro ineens niet meer zou kunnen."

Lees ook: De Boer: 'Goede generale voor wedstrijd tegen AC Milan'