De Catalaanse kranten zijn uiterst kritisch over het optreden van FC Barcelona, dat dinsdagavond met 2-1 verloor van Ajax in de groepsfase van de Champions League.

"Dit was het slechtste FC Barcelona van dit seizoen en waarschijnlijk van de afgelopen vijf jaar", oordeelt Sport. "Na twintig wedstrijden is Gerardo Martino zijn ongeslagen status kwijt, vooral door een slechte eerste helft."

Volgens de krant kwamen de bezoekers in de eerste 45 minuten nog goed weg. "Langzaam, apathisch, zonder ideeën, dat was het spel van FC Barcelona tegen een gemotiveerde, jonge ploeg. Het elftal van Frank de Boer had wel zes kansen in de eerste helft."

"Na de 2-1 en de rode kaart ging Barcelona op zoek naar de gelijkmaker, maar dat gebeurde met meer strijdlust dan kwaliteit. Een gelijkspel zou ook niet verdiend zijn geweest."

Desastreus

In El Mundo Deportivo staat dat doelman José Manuel​ Pinto Barcelona voor een grotere achterstand behoedde in de eerste helft. "Na een desastreus begin bleek de ploeg niet in staat om veel kansen te creëren, het numerieke voordeel ten spijt."

"Het was een ramp voor Barcelona, een vernedering. De Catalanen waren een schim van zichzelf en moeten nu de groepswinst op de laatste speeldag veiligstellen. Lasse Schöne was een nachtmerrie voor de linkerflank. Dankzij een blunder van Ricardo van Rhijn werd het nog een wedstrijd. Barcelona kreeg echter nauwelijks kansen."

De Nederlandse kranten hebben het over een voetbalsprookje. "Wat zich in de Arena voltrok, was amper te bevatten. Een voetbalwonder in miniatuurvorm. Ajax, dat recentelijk thuis niet kon scoren tegen RKC en verloor van Vitesse, was het dit seizoen nog ongeslagen FC Barcelona de baas", schrijft De Volkskrant.

"Op het middenveld speelde Thulani Serero de wedstrijd van zijn leven. De tengere Zuid-Afrikaan, in wie De Boer een rotsvast vertrouwen heeft, liet ineens zijn potentieel zien. Passend, wegdraaiend bij tegenstanders en passes van tegenstanders onderscheppend. Hij was een Barça-mannetje in Ajax-tricot."

Lof

Volgens De Telegraaf hebben de spelers van Ajax zichzelf op de kaart gezet in Europa. "Niet alleen de uitslag, maar vooral de manier waarop Ajax de Catalanen de eerste helft bestreed - door de tegenstander collectief af te jagen en sprankelende aanvallen op de mat te leggen - zal lof oogsten."

De krant stelt dat FC Barcelona ondanks alle afwezigen nog steeds een sterk elftal op de been bracht. "Wie de opstelling van de gasten met de verdedigers Carles Puyol, Gerard Piqué en Javier Mascherano, het middenveld bestaand uit Xavi Hernandez, Alex Song en Andres Iniesta, plus de aanvallers Pedro Rodriguez, Cesc Fabregas en Neymar goed bekeek, besefte dat het in de Amsterdam Arena nog steeds David tegen Goliath was."

Ook Trouw is enthousiast over het spel van Ajax. "Onder de ogen van revolutieleider Johan Cruijff werd veel getoond van de vooruitgang waarvan De Boer al langer sprak. Aangezet door zijn onverstoorbare coach was Ajax zelfverzekerd en dynamisch van leer getrokken. Barcelona, al geplaatst en in een alternatieve samenstelling zonder vooral sterspeler Messi, oogde aanvankelijk niet al te geïnspireerd, maar dat was door Ajax in eerste instantie knap uitgebuit."

Volgens het ochtendblad gaf Barcelona in de slotfase niet vol gas om de 2-2 af te dwingen. "Het tiental van Ajax werd teruggedrongen, al zette Barcelona bepaald niet alles op alles."

Lees ook: Moisander: 'Je zag Barcelona steeds gefrustreerder raken'

Lees ook: Tevredenheid overheerst bij Veltman ondanks rode kaart

Lees ook: De Boer: 'We speelden fantastische eerste helft'

Lees ook: Hoesen: 'Van dit resultaat kun je alleen dromen'

Lees ook: Martino: 'Ajax speelde erg goed'