Guus Hiddink staat ervoor open om na het WK van volgend jaar Louis van Gaal op te volgen als bondscoach van het Nederlands elftal.

Dat zegt zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen woensdag in het AD. "Guus wil graag, hij is er klaar voor. Als de KNVB belt en een kop koffie komt drinken, verwacht ik dat we er snel uit zijn."

De KNVB zal voor kerst geen officieel besluit nemen, de voetbalbond wil de tijd nemen om de kandidaten in kaart te brengen.

"En terecht, da's logisch", aldus Van Nieuwenhuizen. "Ze zijn vast hun opties aan het rangschikken. Maar ik acht de kans groot dat op enig moment, en wel op zeer korte termijn, Bert van Oostveen (de directeur betaald voetbal van de KNVB, red.) een telefoontje pleegt en koffie gaat drinken met Guus. Dan gaat de bond zijn knopen tellen en zullen ze er gauw uit zijn, verwacht ik. Ik zie eigenlijk geen enkel probleem."

Van Gaal maakte eind vorig seizoen bekend dat hij zijn tweejarige contract als keuzeheer niet zal verlengen. Ook Feyenoord-coach Ronald Koeman zou in beeld zijn bij de KNVB voor het bondscoachschap.

Strafschoppenseries

Hiddink (67) fungeerde eerder tussen januari 1995 en juli 1998, een periode van 38 interlands, als bondscoach van het Nederlands elftal. Na een moeizame kwalificatie strandde Oranje op het EK 1996 in de kwartfinale, na een verloren strafschoppenserie tegen Frankrijk.

Twee jaar later eindigde Nederland als vierde op het WK in Frankrijk. Ook toen deden penalty's Oranje de das om, deze keer in de halve eindstrijd tegen Brazilië.

Hiddink, die zich zelf niet wil uitlaten over zijn toekomst, heeft momenteel geen baan als trainer; afgelopen zomer stapte hij op bij het Russische Anzhi. In de jaren daarvoor had hij de nationale teams van Rusland en Turkije onder zijn hoede. Met Rusland haalde Hiddink op het EK 2008 de halve finale, maar bereikte hij niet het WK 2010. Als bondscoach van Turkije liep hij deelname aan EURO 2012 mis.