Trainer Gerardo Martino kan dinsdagavond met Barcelona in de Amsterdam Arena een record delen met Pep Guardiola, een van zijn voorgangers.

Als Barcelona niet verliest van Ajax, dan is de club de eerste 21 officiële duels van dit seizoen ongeslagen gebleven.

''Ach, dat record zegt me niet zo heel veel", blikte Martino vooruit op de uitwedstrijd van zijn ploeg in Amsterdam. ''Doe mij maar zo'n seizoen als in 2009/2010 met een stuk of zes grote prijzen. Dat is me een stuk meer waard. Maar we zijn goed bezig en winnen steeds makkelijker en ruimer. Daarbij spelen we mooi voetbal. Dat is belangrijk."

FC Barcelona is onder Martino nog ongeslagen dit seizoen, na zestien overwinningen, een gelijkspel in de competitie en Champions League en twee gelijke spelen tegen Atletico Madrid in de strijd om de Spaanse supercup.

Cruijff

Martino is niet van plan veel spelers te sparen tegen Ajax. ''Want we willen iedere wedstrijd winnen", kondigde hij aan. ''Ik vind het ook bijzonder om tegen Ajax te voetballen. Ook vanwege Johan Cruijff. Al ken ik hem niet persoonlijk."

"Ik zeg ook niet dat FC Barcelona voor honderd procent door Ajax is gevormd. Maar wel voor een heel groot deel. Ik denk dat Ajax ook tweede kan worden in de poule. Ze hebben veel talent. We nemen de wedstrijd erg serieus."

Martino mist tegen Ajax behalve Lionel Messi ook de gekwetste Daniel Alves, Jordi Alba en Victor Valdes. Alexis Sanchez zit een schorsing uit. Xavi is er naar verwachting wel weer bij. Hij vormt waarschijnlijk een middenveld met Iniesta en Busquets. Zij moeten vermoedelijk aanvallers als Cesc Fabregas, Neymar en Pedro van munitie voorzien.

Vermoedelijke opstelling Barcelona: Pinto; Puyol, Piqué, Mascherano en Montoya; Xavi, Busquets en Iniesta; Pedro, Fabregas en Neymar.

Lees ook: 'Het scheelt natuurlijk wel dat Messi er niet bij is'

Lees ook: Duarte terug in selectie Ajax, Schöne aan antibiotica

Lees ook: Serero: 'Heb het gevoel dat we van Barça gaan winnen'

Lees ook: Cruijff: 'Barcelona speelt niet met een man minder'