Jasper Cillessen staat zaterdag onder de lat als Oranje het in België opneemt tegen Japan. De doelman van Ajax krijgt de voorkeur boven Maarten Stekelenburg en Tim Krul.

Dat maakte bondscoach Louis van Gaal woensdag bekend op een persconferentie in Noordwijk. Siem de Jong, teamgenoot van Cillessen, staat in de spits nu Robin van Persie afwezig is.

Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind vormen de defensie. Op het middenveld staan Nigel de Jong, Kevin Strootman en Rafael van der Vaart.

Voorin wordt De Jong geflankeerd door de vaste buitenspelers Arjen Robben en Jeremain Lens. De wedstrijd tussen Oranje en Japan begint zaterdag om 13.15 uur in Genk.

Noodscenario

Van Gaal stelde dat de twee interlands er door de afwezigheid van aanvoerder Van Persie alleen maar interessanter op worden. ''Want het kan ook gebeuren dat Van Persie geblesseerd raakt net voordat we naar het WK gaan. Wij moeten het ook zonder Van Persie kunnen laten zien'', legde de bondscoach uit. 

''Kuijt, Huntelaar en Van Wolfswinkel zijn de spitsen die na Van Persie komen, maar zij zijn ook niet beschikbaar. Dat is een uitzonderlijke situatie. Daarom kies ik met Siem de Jong voor een noodscenario, maar wel een verantwoord noodscenario."

"Frank de Boer laat De Jong ook weleens in de spits spelen, hij kan dat ook. Verder heb ik Lens nog als optie voor de spitspositie. Als we voor staan is Lens ook een kandidaat.''

Randje

De bondscoach benadrukte dat hij volledig achter de afmelding van Van Persie staat. ''Zondagavond hebben we gebeld en in goed overleg besloten dat hij beter rust kan nemen. Voor de laatste kwalificatieronde was hij al niet honderd procent fit. Omdat hij aanvoerder is en een belangrijke speler, is hij toen toch gekomen." 

"Maar Van Persie heeft zelfs in de zomer geen vakantie gehad, want hij moest met Oranje naar Azië. Vlak daarna is hij met Manchester United ook direct weer naar een ander werelddeel gereisd. Daar moet ik rekening mee houden. Ik denk dat hij op het randje loopt. Het is dus heel verstandig dat we hem rust geven.''

Lees ook: Van der Vaart: 'Er valt niks te klagen over Van Gaal'

Lees ook: Narsingh: 'Van Gaal heeft een speciaal plekje voor mij'