IJsland is ondanks het demografische nadeel (het land heeft 320.000 inwoners, evenveel als de gemeente Utrecht) nog altijd in de race voor een WK-ticket. De Scandinaviërs duelleren vrijdag 15 en dinsdag 19 november met Kroatië om een plek in Brazilië.

IJsland kan het land worden met het laagste inwoneraantal dat ooit WK-deelname heeft afgedwongen. Een top vijf.

Trinidad en Tobago (WK 2006; 1,3 miljoen inwoners)

Elk WK heeft een exotische deelnemer die uitgroeit tot ieders op één na favoriete team. Tijdens het toernooi in Duitsland was deze rol weggelegd voor Trinidad en Tobago, dat onder leiding van Leo Beenhakker afrekende met Bahrein in de allesbeslissende play-offs. Op het WK hielden Dwight Yorke en co verrassend stand tegen Zweden (0-0), maar konden ze geen vuist maken tegen Engeland (0-2) en Paraguay (0-2).

Noord-Ierland (WK 1958, WK 1982, WK 1986; 1,8 miljoen inwoners)

In 1982 haalde Noord-Ierland zeer verrassend de tweede ronde door onder meer een 2-1 zege op organisator Spanje. Het Frankrijk van Michel Platini bleek een te hoge horde voor de ploeg van Gerry Armstrong en Norman Whiteside (met zijn zeventien jaar en 41 dagen nog altijd de jongste speler ooit op een WK). Datzelfde Frankrijk schakelde Noord-Ierland in 1958 uit in de kwartfinales.

Slovenië (WK 2002 en 2010; 2 miljoen inwoners)

De Slovenen legden in de barrages voor het WK 2010 verrassend het Rusland van bondscoach Guus Hiddink over de knie. In de aanloop naar 2002 won het een boeiende strijd met Balkan-concurrent Joegoslavië in poule 1 van de voorronde. Op het WK zelf zorgden de Slovenen steeds voor 'kraak noch smaakloze'-wedstrijden. In zowel Zuid-Korea als Zuid-Afrika viel het doek in de eerste ronde na een anoniem toernooi.

Koeweit (WK 1982; 2,6 miljoen inwoners)

Fahid Al-Ahmad Al-Sabah. De naam van de sjeik van Koeweit die tijdens het WK-duel met Frankrijk plots het veld opstormde om de arbiter te dwingen een goal af te keuren leeft voort in voetbalquizzen. De actie van Al-Sabah, die in 1990 werd gedood toen Irak het land binnenviel, mocht niet baten. Koeweit verloor met 4-1 van Frankrijk en kon na de eerste ronde de koffers pakken, een verdienstelijk 1-1 gelijkspel tegen Tsjechoslowakije ten spijt.

Jamaica (WK 1998; 2,8 miljoen inwoners)

Liefst twintig wedstrijden moest Jamaica afwerken om een ticket voor Frankrijk af te dwingen. Het land van zanger Bob Marley stelde op het eindtoernooi alleen teleur tegen Argentinië, dat met 5-0 duidelijk te sterk was. Tegen de latere nummer drie Kroatië werd in een spectaculair duel eervol met 3-1 verloren en van Japan werd zelfs met 2-1 gewonnen. Jamaica is deze eeuw nog niet dicht bij een optreden op een WK geweest.

Lees ook: Overzicht: Alle play-offs voor het WK 2014 op een rij