Met Siem de Jong in de punt van de aanval boekte Ajax op bezoek bij NEC de eerste uitzege van de competitie (0-3). "Er is duidelijkheid nu. Iedereen weet waar hij aan toe is'', zei hij na zijn twee doelpunten in Nijmegen.

Diep in zijn hart vindt De Jong zich meer een aanvallende middenvelder. Net als bondscoach Louis van Gaal, die hem afgelopen zomer tijdens een oefentrip van Oranje in Azië als vervanger van Rafael van der Vaart gebruikte.

Maar zoals een goed aanvoerder betaamt speelt De Jong waar zijn trainer hem nodig heeft. En dus belandde hij woensdag in de thuiswedstrijd tegen Celtic na een serie teleurstellende resultaten weer in het centrum van de aanval.

In de Arena was De Jong de kapstok waar het aanvalsspel aan was opgehangen. "We speelden weer met vertrouwen'', zag De Jong tijdens het gewonnen duel met de Schotten (1-0). "En dus is het logisch dat de trainer vasthoudt aan de Celtic-variant.''

De aanvoerder verstaat de kunst om de spelers om zich heen beter te laten voetballen. Hij maakt regelmatig ruimte voor aanvallende middenvelders als Davy Klaassen en Thulani Serero. De Jong voelt ook goed aan hoe je na balverlies de defensie van de tegenstander onder druk kan zetten.

"Daar is hij een meester in'', weet trainer Frank de Boer. "Dat doet hij echt als de beste.'' Met De Jong in de spits slaagt Ajax er weer in om de opbouw van de tegenstander al in een vroeg stadium te verstoren. Naar goed voorbeeld van het FC Barcelona van Josep Guardiola, inmiddels werkzaam bij Bayern München.

Wapen

Zo hield Celtic woensdagavond de bal niet lang in balbezit. "En een speler van NEC met de bal stond vaak met drie jongens van ons om zich heen'', stelde De Boer. "Als we dat kunnen opbrengen, dan is dat een belangrijk wapen voor ons.''

"En het kan en moet allemaal nog veel beter'', verklaarde De Jong na de zege bij NEC. "Soms is het nog te slordig allemaal. Ook ik moet er soms meer uithalen. Al was ik met twee doelpunten al wel belangrijk voor de uitslag. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat het snel beter gaat. Wat dat betreft is het bijna jammer dat we vanwege de komende interlands van het Nederlands elftal pas weer over twee weken voetballen."