Daryl Janmaat was zondag de schlemiel van Feyenoord door in de tweede helft gemakkelijk een penalty weg te geven, die de 2-2 van AZ betekende. Roy Beerens, zijn voormalige teamgenoot bij sc Heerenveen, versierde de strafschop.

"Ik zei tegen hem dat hij wel heel makkelijk naar de grond ging. Dat ben ik wel van hem gewend", zei Janmaat na afloop met een knipoog. De rechtsback erkende wel dat hij fout zat door Beerens vast te houden.

"Ik had het anders moeten aanpakken. Ik raakte hem heel licht, maar vallen is slim en zijn goed recht. Ik kwam aan de linkerkant terecht en dat is onnatuurlijk verdedigen voor mij. Hij kwam op mijn verkeerde been en ging slim liggen. Het was wel dom van mij ja."

Als Feyenoord voor de penalty, die door Aron Jóhannsson werd benut, beter was omgegaan met de kansen had de actie van Janmaat geen desastreuze gevolgen gehad. "Als Immers daarvoor de 3-1 maakt na een goede actie, was het helemaal klaar geweest. Zij schieten twee keer op doel en scoren twee keer. Wij schieten tien keer en maken er ook twee."

Oranje

Coach Ronald Koeman noemde het de beste wedstrijd van Feyenoord en daar kon Janmaat zich wel in vinden. "Qua voetbal zeker. We hebben AZ de eerste zestig of zeventig minuten onder druk gehouden en creëren zes á zeven kansen, maar we maken er te weinig. Zij scoren bij de eerste kans en daardoor gingen we met een vervelend gevoel de rust in."

"Toch hadden we in de rust het gevoel dat we beter waren en toch nog konden winnen. We komen snel op 2-1, maar dan maken we het weer niet af. Als we deze wedstrijd met 3 of 4-1 winnen, spelen we echt perfect en gaan we met een lekkerder gevoel weg."

Door het gelijkspel staat Feyenoord nu zesde, maar Janmaat maakt zich niet echt druk om de ranglijst. "We hadden anders tweede gestaan, maar het ligt allemaal nog heel dicht bij elkaar. PSV heeft ook weer verloren, er is nog niet veel van te zeggen."

Janmaat meldt zich dinsdag bij Oranje voor de duels met Japan en Colombia. "Dat zijn mooie tegenstanders om me te laten zien." Bondscoach Louis van Gaal gebruikt die wedstrijden vooral om spelers te testen zonder al naar zijn echte WK-team toe te werken. "Dat doet hij pas in maart en dat is vroeg genoeg. Dit is juist een gelegenheid om verschillende jongens aan het werk te zien."

Lees ook: Koeman: 'Pijnlijk dat we beste wedstrijd niet winnen'