Manchester United heeft zondag de topper van de Premier League tegen Arsenal gewonnen. 

Op Old Trafford werd het 1-0 voor de thuisclub. Robin van Persie scoorde voor rust tegen zijn oude club. De Nederlander zorgde er daarmee voor dat Manchester United de achterstand op de koploper terugbracht tot vijf punten.

Het was zijn zevende goal dit seizoen. Voor Arsenal was het de tweede nederlaag van het seizoen. De club van trainer Arsène Wenger verloor eerder alleen het openingsduel tegen Aston Villa.

Na een uur spelen liet Wayne Rooney een grote kans onbenut om de score te verdubbelen. In de slotfase van de wedstrijd zette Arsenal de rivaal nog wel onder druk, maar tot grote kansen en doelpunten leidde het slotoffensief niet. 

Voor Manchester United was het de vijfde achtereenvolgende keer dat het in de Premier League op eigen veld won van Arsenal. Dat was een evenaring van een uit de jaren zestig daterend record. 

Van Persie heeft nu in vijf opeenvolgende ontmoetingen tussen beide clubs gescoord. Drie keer voor Manchester, twee keer voor Arsenal.

Rooney

''Het was voor ons een lastige wedstrijd'', zei Wayne Rooney, die met een hoekschop de treffer van Van Persie inleidde. ''We wisten dat we moesten winnen omdat we anders te ver achterop zouden raken. Gelukkig is het gelukt. Door een fraaie treffer kwamen we op voorsprong. Daarna hebben we goed verdedigd.''

Volgens Wenger verloor Arsenal het duel voor rust. ''Daarin speelden we veel te gehaast en onzorgvuldig. In de tweede helft hebben we ons goed hersteld en speelden we zoals men dat van ons mag verwachten. We zijn ook meerdere keren dichtbij de gelijkmaker geweest. Helaas viel die niet.''

Arsenal heeft nu nog twee punten voorsprong op Liverpool, dat won van Fulham (4-0). Op weer een punt is Southampton de verrassende nummer drie. Ook Chelsea, dat gelijkspeelde tegen West Bromwich (2-2), staat nog voor Manchester United. Manchester City raakte door de nederlaag (1-0) tegen Sunderland verder achterop.

Swansea

Twee treffers van Wilfried Bony zijn zondag voor Swansea City niet genoeg geweest om op eigen veld van Stoke City te winnen. Het duel eindigde in 3-3. Stoke kwam in de zesde minuut van de extra tijd door een strafschop langszij.

Bij rust leidde Stoke in het uitduel met 0-2. De Ieren Jonathan Walters en Stephen Ireland scoorden. Na iets minder dan een uur was Bony voor het eerst succesvol voor Swansea. De oud-spits van Vitesse deed dat op aangeven van Jonathan de Guzman.

Een kwartier voor tijd zorgde Nathan Dyer voor de gelijkmaker, voordat Bony opnieuw toesloeg. Vanaf elf meter zorgde Charlie Adam echter nog voor evenwicht.

Erik Pieters, vorig seizoen nog PSV'er, had bij Stoke een basisplaats. Bij de thuisclub gold dat voor De Guzman. Doelman Michel Vorm en Dwight Tiendalli maakten geel deel uit van de selectie.