Vitesse heeft zich zaterdag in elk geval voor even aan de kop van de ranglijst genesteld. Op eigen veld werd de koppositie in de eredivisie een feit na de zege op FC Utrecht.

Door late treffers van Mike Havenaar en Davy Pröpper werd het 3-1, waardoor de zege van vorige week bij Ajax een positief vervolg kreeg. Vitesse is voor het eerst in dertien jaar koploper en al de zevende club die dit eredivisiesezioen bovenaan staat.

Na een half uur kwam Vitesse op voorsprong. Na een paar twijfelgevalletjes in het strafschopgebied van Utrecht besloot scheidsrechter Pol van Boekel de bal op de stip te leggen na een handsbal van Kai Heerings. Van elf meter schoot Christian Atsu onberispelijk raak.

Vitesse was in die fase aanmerkelijk beter. Utrecht-doelman Robbin Ruiter greep in bij een kopbal van Mike Havenaar. Een schot van Renato Ibarra ging maar net over. Datzelfde gold voor een gevaarlijke inzet van Pröpper, de meest vooruitgeschoven man op het Arnhemse middenveld.

Hands

Pas bij een achterstand begon FC Utrecht te voetballen. Nog voor rust kreeg het elftal van trainer Jan Wouters vervolgens enkele kansen op de gelijkmaker.

Een aardige intikkertje van Jens Toornstra werd maar net gestopt door keeper Piet Velthuizen en centrale verdediger Guram Kashia blokte een schot van Steve de Ridder. De Belg was even later ook nog met een kopbal dichtbij een treffer. Opnieuw greep Velthuizen in.

Na iets meer dan een uur kwam Utrecht alsnog langszij. De Ridder maakte de 1-1 ook al uit een strafschop. Opnieuw was hands, dit keer van Kashia, voor Van Boekel aanleiding de bal op de stip te leggen.

Fraai

De Utrechtse treffer kon amper nog verrassend worden genoemd. Wouters had zijn formatie na de hervatting met de minuut gevaarlijker zien worden. De Ridder was even voor zijn doelpunt al dichtbij de gelijkmaker geweest. Hij was Velthuizen al gepasseerd maar zag Jan-Arie van der Heijden de bal van de doellijn halen.

Daarna trok Vitesse het initiatief weer naar zich toe. Aanvankelijk schoot Lucas Piazon nog tegen de paal. Met een fraaie kopbal hielp Havenaar de thuisclub daarna wel aan de winst. Pröpper knalde vervolgens prachtig de 3-1 binnen.

Herdenking

De competitiewedstrijd stond in het teken van de herdenking van Theo Bos en David di Tommaso. Na vier minuten bracht het publiek een ode met een ovatie van zestig seconden.

Bos, 'Mr. Vitesse', overleed in februari aan de gevolgen van kanker. Di Tommaso stierf in 2005 volkomen onverwacht in zijn slaap. De Fransman speelde destijds bij Utrecht. Beide spelers droegen rugnummer 4.

Onder het motto '1 man, 1 nummer, 1 wedstrijd' is het de bedoeling dat elk seizoen bij de duels tussen deze clubs bij deze gebeurtenissen wordt stilgestaan. De spelers waren het veld opgekomen met jacks met daarop nummer 4.

Lees ook: Bosz: 'Heerlijk gevoel dat er nu op ons gejaagd wordt'

FC Groningen

FC Groningen nestelde zich via een knappe en verdiende overwinning op Heracles Almelo nog steviger in de subtop van de eredivisie. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. De treffers kwamen op naam van Richairo Zivkovic en tweemaal Filip Kostic: 0-3.

Beide ploegen speelden vanaf het begin met aanvallende intenties. Op het door de regen kletsnatte kunstgras hadden de spelers veel moeite de bal onder controle te krijgen, waardoor nogal wat combinaties mislukten.

Heracles en FC Groningen hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht. De eerste serieuze kans viel pas na twintig minuten te noteren. Remko Pasveer, de doelman van Heracles, stopte de kopbal van Zivkovic.

Beweeglijk

Heracles was vooral gevaarlijk zodra de beweeglijke Bryan Linssen in het spel werd betrokken. De linkerspits maakte het bewaker Stefano Magnasco bij vlagen erg moeilijk. Het was dan ook na een actie van Linssen dat de thuisclub de mogelijkheid kreeg de score te openen. Doelman Marco Bizot keerde de inzet van spits Mark Uth.

Op slag van rust verzuimde FC Groningen op voorsprong te komen. Pasveer liet een voorzet van de naar links uitgeweken Kostic los, waarna de van het plotselinge buitenkansje geschrokken Zivkovic in vrije positie ruim over schoot.

Zivkovic

Ook in de tweede helft golfde het spel aanvankelijk op en neer. De eerste kans was voor Heracles. Doelman Bizot hield Bryan Linssen van een doelpunt af.

Na een kwartier was het voor FC Groningen wel raak. Maikel Kieftenbeld vond Zivkovic, die bij zijn derde kans dit keer doelman Pasveer wél passeerde. Het na de rust iets agressievere FC Groningen verdubbelde vijf minuten later de marge. Filip Kostic rondde voorbereidend werk van Tjaronn Chery bekwaam af.

Alhoewel Heracles daarna van alles probeerde om de spanning terug te brengen, slaagden de aanvallers er niet in om het de hechte defensie van FC Groningen moeilijk te maken. Kort voor tijd maakte Kostic zijn tweede doelpunt, waarmee hij zijn ploeg aan een ruime overwinning hielp.