Scheidsrechter Jochem Kamphuis kon na afloop van het duel tussen FC Utrecht en sc Heerenveen niet anders dan toegeven dat hij en zijn assistenten de nodige fouten hadden begaan. "Iedereen wil altijd winnen, ook scheidsrechters. En voor mijn gevoel heb ik vandaag verloren."

Kamphuis en zijn assistenten namen in het duel een schokkend aantal verkeerde beslissingen. Overduidelijke strafschoppen werden niet toegekend, een onterecht doelpunt in buitenspelpositie werd toegekend, doorgebroken spelers werden meerdere malen onterecht teruggevlagd voor buitenspel, hoekschoppen werden niet toegekend en ook een aantal uitgedeelde kaarten was dubieus.

"Ik moet in het moment een beslissing nemen en als dit niet juist is, is het erg vervelend", aldus Kamphuis na afloop voor de camera van FOX.

Bij een 1-0 achterstand werd Heerenveen-spits Alfred Finnbogason in het Utrechtse strafschopgebied onderuit gehaald. Kamphuis wuifde het incident weg. "Ik stond er goed bij", blikt de leidsman terug op het moment.

"Ik zag de keeper voor de bal gaan en ik zag dat hij Finnbogason niet raakte. Dus geen strafschop. Maar ik heb de beelden net teruggezien en dan zie je dat Finnbogason door de verdediger wel onderuit gehaald wordt. Dus ja, dat had een strafschop moeten zijn."

Pijnlijk

Kamphuis ging ook in op een incident aan de andere kant van het veld toen de doorgebroken Utrecht-spits Jacob Mulenga in het strafschopgebied zeer opzichtig tegen de grond werd geduwd door Joey van den Berg. "Hoe pijnlijk het ook voor mij is", begon de scheidsrechter zijn uitleg, "ook daar had ik echt een strafschop moeten geven."

Het derde incident dat Kamphuis voorgeschoteld kreeg was de 2-0 van Mulenga die, samen met een andere ploeggenoot, in buitenspelpositie stond toen hij aangespeeld werd. "Tijdens de wedstrijd was ik van mening dat iedereen op één lijn stond. Maar na het zien van de beelden staat Mulenga op het moment van spelen inderdaad buitenspel."

Daarnaast verwees Kamphuis Heerenveen-coach Marco van Basten, die zich zichtbaar ergerde aan het zeer zwakke optreden van de arbiter, naar de tribune. "Het was een vervelend moment, maar hij kwam het veld in om te protesteren. En dan moet je weg."

Al met al stelt de dwalende scheidsrechter niet een fijn gevoel over te houden aan het duel. "Dit is een waardeloos gevoel. Ik heb het gevoel dat ik vandaag verloren heb." Toch denkt Kamphuis dat hij er niet te lang mee blijft rondlopen. "Dat komt vanavond vast weer goed", besloot hij.

Van Basten: 'Scheids, gefeliciteerd!'