In zijn dinsdag gepresenteerde biografie is Sir Alex Ferguson ook zeer openhartig over de Nederlanders met wie hij werkte. Hij maakt onder meer een einde aan het mysterie rond het plotse vertrek van Ruud van Nistelrooij bij Manchester United in 2006.

Dat Van Nistelrooij en Ferguson destijds niet als vrienden uit elkaar gingen was al bekend. Nu geeft de voormalige United-manager duidelijkheid over wat er was voorgevallen.

Tijdens de League Cup-finale van 2006 was Van Nistelrooij furieus op de manager omdat hij niet mocht invallen. Volgens Ferguson schold de Nederlandse spits hem vanaf de reservebank uit en moesten zijn teamgenoten hem tot kalmte manen.

''Dat was voor hem het einde bij United'', stelt Ferguson, die toevoegt dat het gedrag van Van Nistelrooij in de laatste weken van dat seizoen vervolgens steeds vervelender werd. De spits botste ook nog met zijn teamgenoten Cristiano Ronaldo en Gary Neville.

Na vijf zeer succesvolle seizoenen werd Van Nistelrooij aan Real Madrid verkocht. In 2010 belde de Nederlander Ferguson op om hem zijn excuses aan te bieden. Sindsdien kunnen de twee weer door één deur.

Ferguson heeft in zijn biografie zodoende ook lovende woorden voor Van Nistelrooij. De aanvaller was volgens hem de enige die in de kleedkamer tegen de dominante Roy Keane durfde in te gaan. Dat leverde regelmatige verbale en soms ook fysieke ruzie op.

Jaap Stam

Ook Jaap Stam passeert de revue in het boek van Ferguson. Over de voormalige verdediger zegt Ferguson dat hij hem nooit had moeten laten vertrekken.

Na drie sterke seizoenen bij United, werd Stam in 2001 ineens verkocht aan Lazio Roma. Algemeen werd aangenomen dat dit kwam doordat Stam destijds in zijn biografie onthulde dat Ferguson hem in zijn PSV-tijd buiten medeweten van de Eindhovense club om benaderd had. Dat is verboden.

Die redenering is onzin, stelt Ferguson nu. Volgens hem kon het forse bod van Lazio simpelweg niet geweigerd worden. ''Ik wilde Jaap niet verkopen, totdat Lazio 16,5 miljoen pond (zo'n twintig miljoen euro, red.) bood. Jaap was dertig jaar en we hadden twijfels of hij goed zou herstellen van zijn achillespeesblessure.''

Ferguson heeft er nog steeds spijt van. ''Als ik aan teleurstelling denk uit mijn United-periode, dan denk ik aan Jaap Stam. Ik nam toen een slechte beslissing.''

Van der Sar

Over Edwin van der Sar niets dan lof uit de mond van Ferguson. De manager werkte van 2005 tot en met 2011 met de doelman. Na jaren tevergeefs naar een geschikte opvolger voor Peter Schmeichel te hebben gezocht, bleek Van der Sar eindelijk de juiste keuze.

''Ik had hem direct in 1999 moeten halen, toen Schmeichel vertrok.'' In verbaal opzicht vond Ferguson het zelfs prettiger werken met Van der Sar dan de Deen.

''Schmeichel was een krijger. Hij schold de verdedigers soms verrot, was zo agressief. Edwin was juist heerlijk kalm, dat werkte heel goed ten opzichte van onze verdedigers. Maar in de kleedkamer liet hij wel van zich horen hoor.''