Oranje is er dinsdag terecht veel aan gelegen om Turkije te verslaan en mogelijk groepshoofd te worden op het WK in Brazilië. Het Nederlands elftal presteerde op de voorgaande WK's dat het groepshoofd was immers uitstekend.

In 1978, 1998 en 2010 zat Oranje ook in de belangrijkste kokers tijdens de loting. Dat resulteerde twee keer in een finaleplaats en één keer strandde het team in de halve eindstrijd.

Argentinië bleek in 1978 na verlenging te sterk voor Oranje tijdens de finale in Buenos Aires. In 1998 strandde de ploeg in Frankrijk tijdens de halve finale tegen Brazilië na strafschoppen. In Zuid-Afrika verloor Oranje drie jaar geleden de eindstrijd van Spanje.

Afhankelijk

Nederland moet winnen van Turkije om aanspraak te maken op de titel groepshoofd. Daarvoor moet de equipe van bondscoach Louis van Gaal nog twee plaatsen stijgen op de FIFA-ranking, die donderdag wordt gepubliceerd.

Daarin is Oranje, momenteel negende op de ranglijst, afhankelijk van de concurrentie. De top vier, bij het uitkomen van de ranking gevormd door Spanje, Duitsland, Argentinië en België, is al onbereikbaar.

Ook Brazilië is als organiserend land in ieder geval groepshoofd. Nederland, Colombia, Italië, Uruguay en Zwitserland maken kans op de overige drie plekken in pot 1 tijdens de WK-loting op 6 december. Wanneer alle concurrenten verliezen en Oranje wint, is het zeker van plek vijf op de wereldranglijst en de status als groepshoofd.

Azzurri

Colombia is al zeker van WK-deelname en speelt dinsdag een uitwedstrijd tegen Paraguay. Bij winst blijven de Zuid-Amerikanen het Nederlands elftal in ieder geval voor. Bij puntenverlies voor Colombia en een zege van Oranje is er een plekje winst.

Italië heeft zich ook al verzekerd van een tripje naar Brazilië volgend jaar zomer en stuit dinsdag in Napels op Armenië. Bij een gelijkspel van de Azzurri en winst van Oranje staan beide landen gelijk, maar is Italië vanwege de cijfers achter de komma in het voordeel.

Uruguay moet zich als enige van de vijf nog plaatsen voor het WK en lijkt daar een play-off tegen Jordanië voor nodig te moeten hebben. Bij winst in Argentinië dinsdag blijft Uruguay de Nederlanders in ieder geval voor. Als Luis Suarez en zijn teamgenoten gelijkspelen en Oranje wint, gaat Nederland over Uruguay heen. Om groepshoofd te worden, moeten de Zuid-Amerikanen zich uiteraard wel plaatsen voor de mondiale eindronde.

Zwitserland speelt thuis tegen Slovenië en gaat Oranje bij winst sowieso voorbij. Als de ploeg van bondscoach Ottmar Hitzfeld niet weet te winnen, houdt Oranje de Zwitsers in ieder geval achter zich.