Bondscoach Roy Hodgson is er niet gerust op dat Engeland zich dinsdag gaat plaatsen voor het WK. Zijn team moet op Wembley winnen van Polen om de play-offs te ontlopen. Anders gaat Oekraïne er bij winst op San Marino met het rechtstreekse ticket in groep H vandoor.

"Ik ben iemand die zich snel zorgen maakt. Het zal niet mijn beste nachtje slapen worden. Soms gebeuren er dingen in wedstrijden die je zorgen baren", zei de 66-jarige keuzeheer van de Engelsen maandag op een persconferentie.

Polen hield Engeland in oktober vorig jaar op 1-1 in Warschau. "Ik denk niet aan de play-offs. Als we niet winnen, zijn we zeker niet tevreden. Al denk ik dat het de houding van de spelers niet zal beïnvloeden richting de play-offs."

Nederland was in februari 2012 het laatste land dat Engeland versloeg op Wembley. Polen is na de nederlaag van vrijdag in Oekraïne definitief uitgeschakeld voor het WK. Hodgson betwijfelt of dat een voordeel is voor zijn ploeg.

"Sommigen zullen zeggen dat het ze zwakker maakt als ze niets hebben om voor te spelen, anderen zullen het erg inspirerend vinden om zorgeloos te spelen voor 90.000 fans op Wembley."

Frankrijk

In de praktijk kan Frankrijk zich dinsdag bij thuiswinst op Finland nog direct plaatsen voor het WK, maar er is niemand bij 'Les Bleus' die ervan uitgaat dat dat gebeurt. Spanje heeft in groep I een voorsprong van drie punten op Frankrijk en treft thuis in de laatste kwalificatiewedstrijd Georgië.

Doelman en aanvoerder Hugo Lloris gaat ervan uit dat Spanje de voorsprong niet meer laat glippen. ''Dat laten ze niet gebeuren. We zijn met ons hoofd al bij de play-offs.''

Bondscoach Didier Deschamps sloot zich aan bij de woorden van de keeper van Tottenham Hotspur. ''We moeten realistisch zijn. De kans is bijzonder groot dat we in de play-offs terechtkomen.''

Frankrijk is door de matige resultaten van de laatste jaren afgezakt naar de 25e plek op de wereldranglijst, waardoor het bij de loting voor de play-offs zo goed als zeker geen beschermde status zal krijgen. Volgens Noël Le Graët, voorzitter van de Franse voetbalbond, klopt het systeem van geen kant.

Frankrijk zit bij de kwalificaties namelijk in een groep van vijf landen en kan daardoor minder punten pakken dan andere landen. ''We gaan contact met de FIFA opnemen'', zei Le Graët maandag. ''Het is een feit dat onze rivalen in andere groepen meer kansen hebben gekregen om punten te scoren. Dit voelt een beetje onrechtvaardig.''