Al jaren geldt hij als één van de grootste beloften van het Nederlands voetbal. Dan is twee interlands op bijna 24-jarige leeftijd een karig aantal, vindt ook Leroy Fer zelf. "Maar ik ben in beeld voor het WK, dus wat dat betreft gaat alles volgens planning."

Door Daan Smink

Zijn plotse oproep voor de komende interlands tegen Hongarije en Turkije was een prettige verrassing. Want Fer behoorde aanvankelijk niet tot de groep van 23 man.

Sterker nog: Louis van Gaal stelde afgelopen week op een persmoment dat Fer dan wel wekelijks tot man van de wedstrijd wordt uitgeroepen bij Norwich City, maar dat wilde niet zeggen dat hij ook in de ogen van de bondscoach goed presteert.

Van die uitspraak wist Fer niet, maar het levert geen gefronste wenkbrauwen op. "Er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen", zegt hij in Hotel Huis ter Duin.

"Misschien moet ik daar over nadenken, of zelf naar de bondscoach stappen met de vraag: wat vindt u dat er beter moet? Zelf heb ik het gevoel dat het goed gaat, al moet ik nog een constanter niveau halen. Tegen Tottenham Hotspur speelde ik laatst niet sterk, misschien doelde de bondscoach op die wedstrijd."

Wolf

De fans van Norwich City waren wel direct om. Vanaf dag één lopen zij weg met de van FC Twente overgekomen middenvelder. Het leverde Fer al een nieuwe bijnaam op. Lachend: "Ze noemen me ‘Ferminator’. Er is zelfs al een speciaal shirt voor gemaakt. Daar staat een gezicht op waarvan de ene helft van mij is en de andere helft van die robot uit de film Terminator. Het spandoek volgt nog, hoorde ik van de fans.''

''Dat vind ik het mooie aan voetballen in Engeland, de supporters zijn nog veel meer betrokken dan in Nederland. Iedere speler heeft wel een bijnaam. Ricky van Wolfswinkel noemen ze natuurlijk 'Wolf'."

Al zijn hele leven hoort Fer dat hij gezien zijn fysieke kracht en loopvermogen gemaakt is voor de Premier League. Dat blijkt helemaal waar, merkte hij nu. "Met het team gaat het helaas wat minder, dat heeft met zoveel nieuwelingen wat tijd nodig. Maar persoonlijk gaat het heel goed, ik heb me makkelijk kunnen aanpassen.''

''Het laatste half jaar bij Twente speelde ik niet goed. Maar bij Norwich heb ik direct mijn draai gevonden, in september werd ik er gelijk speler van de maand. Je hebt in Engeland veel meer inhoud nodig dan in de eredivisie, maar dat box-to-box-voetbal ligt mij wel."

Alderweireld

Er had nog een voormalige eredivisiespeler bij Norwich kunnen voetballen. Maar Ajacied Toby Alderweireld zei net als Ola Toivonen afgelopen zomer 'nee' tegen de club. Fer heeft daar begrip voor. "Alderweireld bijvoorbeeld is een ander type dan ik. Hij is een verdediger die graag wil opbouwen. De speelstijl van Norwich is toch ook veel gericht op de lange bal. Vervolgens moet de ‘tweede bal’ gewonnen worden en gaan we van daaruit verder voetballen."

"Daar heeft Alderweireld niet voor gekozen, maar hij is uiteindelijk met Atletico Madrid ook bij een mooie club terechtgekomen. Ik houd van kinds af aan al van de Premier League en toevallig pas ik daar ook het beste als speler."

Fer is niet bang dat hij, zijn nieuwe bijnaam in ogenschouw nemend, het imago krijgt van een speler die alleen kan rennen, vliegen en tackelen.

Van Gaal weet ook wel dat Fer bij Feyenoord is opgeleid volgens de 'Hollandse School', denkt hij. En anders kan Fer de bondscoach deze dagen mooi overtuigen. "Elke minuut moet ik mezelf laten zien. Ik probeer zo goed mogelijk te trainen, wil vanaf moment één laten merken dat ik erbij hoor."

Kutgevoel

Want vooralsnog is Fer geen ideale combinatie met Oranje gebleken. Mede door botte pech kwam de recordinternational van Jong Oranje pas twee keer uit voor het 'echte' Nederlands elftal. Juist tegen Turkije speelde hij ruim een jaar geleden zijn voorlopig laatste interland. Hij viel destijds sterk in tijdens de 2-0 zege, maar liep toen ook een zware knieblessure op.

"Die blessure kwam op een rotmoment. Het ging tegen Turkije erg goed. Ik zou vier dagen later waarschijnlijk basisspeler zijn tegen Hongarije. Ik was heel erg teleurgesteld, heb tijdens dat duel met Hongarije met een kutgevoel voor de tv gezeten."

Er volgde een operatie aan zijn meniscus. De maandenlange revalidatieperiode daarna, kostte hem zelfs een wintertransfer naar Everton. De club durfde het vanwege zijn knie niet aan. Nu heeft Fer allang nergens last meer van, speelt hij het liefst twee duels per week met Norwich.

"Ik ben uiteindelijk toch bij een mooie club in de Premier League terechtgekomen. Dat paste ook binnen mijn stappenplan. Ik wilde na twee à drie seizoenen FC Twente naar Engeland. In Oranje heb ik weliswaar nog niet de ware Leroy Fer kunnen laten zien, maar ik ben in beeld voor het WK. Dus ook dat gaat volgens planning. Ik vind dat ik goed mee kan hier. Hopelijk krijg ik in deze interlands de kans om dat te laten zien."