Sepp Blatter heeft maandag voor het eerst toegegeven dat de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2022 aan Qatar bij nader inzien niet zo'n goed idee is geweest. 

''Het kan zijn dat we destijds een fout hebben gemaakt'', geeft de Zwitserse FIFA-baas toe op de website insideworldfootball.com

Kritiek was er al lang, niet in de laatste plaats over de te verwachten omstandigheden. In de zomer kunnen de temperaturen in het Midden-Oosten oplopen tot vijftig graden Celcius. Een toernooi in de zomer zou op voorhand al onmogelijk zijn.

Koeltechnologie

"Misschien wisten we het toen al. Na veel discussies en vergaderingen ben ik tot de conclusie gekomen dat een WK in de zomer gewoonweg niet verantwoord is, ondanks het feit dat ik weet dat Qatar er alles aan zal doen om technologieën voor koeling te ontwikkelen."

Blatter zei dat het ''niet rationeel'' is daar in juni en juli te spelen. ''Aan de andere kant moet je ook rekening houden met de politieke en geopolitieke realiteit.'' 

Gevolgen

Het toernooi in december afwerken zou tevens grote gevolgen hebben voor de meeste Europese competities. Over dat bezwaar stapte Blatter heen.

''Het WK is het grootste, zo niet het enige mondiale toernooi. Wie zijn wij, Europeanen, om te eisen dat dit toernooi vooral de behoeften van 800 miljoen Europeanen moet bevredigen. Het wordt denk ik tijd dat Europa gaat begrijpen dat we niet langer bepalen wat er in de wereld gebeurt.''

Accepteren

''We moeten accepteren dat voetbal niet langer een Europese en Zuid-Amerikaanse sport is. Het is een wereldsport geworden die miljarden fans waar dan ook elke week boeit." 

"Enkele voormalige imperiale mogendheden kunnen andere landen ver weg hun wil niet meer opleggen'', aldus Blatter, die hoopt dat het FIFA-bestuur akkoord gaat met spelen in de Qatarese winter. Hij zei erbij dat er ''natuurlijk'' overleg zal worden gevoerd met alle betrokken partijen.