Bij Ajax is Toby Alderweireld een vaste waarde centraal achterin, maar bij de Belgische nationale ploeg moet hij het doen met een plek aan de zijkant.

Als rechtsback maakte Alderweireld woensdagavond in de oefeninterland tegen Frankrijk (0-0) een sterke indruk op bondscoach Marc Wilmots.

"Verrast was ik niet door Toby, maar hij heeft me wel erg blij gemaakt. Hij pakte zijn kans en speelde een superwedstrijd", zei Wilmots, die Alderweireld voorlopig de voorkeur geeft boven Guillaume Gillet.

De 'Rode Duivels', die na twaalf jaar afwezigheid weer eens willen meedoen aan het WK, wonnen volgens Wilmots in Brussel 'op punten' van Frankrijk.

"Het was een wedstrijd waarin twee topploegen in een hoog tempo speelden. In het strafschopgebied hebben wij op punten gewonnen. Wij kregen zeven, acht kansen; Frankrijk drie. We hebben er alles aan gedaan om te winnen. Onze ploeg is nog heel jong en moet nog bijleren, maar deze wedstrijd brengt ons zeker verder", zei Wilmots, die Nacer Chadli wisselde vanwege een lichte kuitblessure.

Negentien punten

België leidt de dans in kwalificatiegroep A van de Europese zone met negentien punten. Nummer twee Kroatië staat op zestien punten.

De eerstvolgende voorrondewedstrijd van de Belgen is het duel in en met Schotland op 6 september.