Veel voetbalvolgers dachten dat Marco van Ginkel een moeilijke periode tegemoet zou gaan na zijn transfer van Vitesse naar Chelsea, maar vooralsnog lijkt de middenvelder goed te aarden in Londen. Dat komt niet in de laatste plaats door coach José Mourinho.

Door Charlie Bootsman

"Hij is veel met mij bezig. Met veel jongens eigenlijk, maar ik heb meer gespeeld dan ik had verwacht en ook vaak vanaf het begin. Dat biedt voor mij alleen maar perspectief", aldus Van Ginkel.

"Dat voelt lekker en geeft zelfvertrouwen. Het toont aan dat ik toch redelijk bezig ben. Ik wil dit seizoen belangrijk zijn en veel wedstrijden spelen om in beeld te blijven voor het WK."

Ook op persoonlijk vlak voelt Van Ginkel zich prettig bij de flamboyante Mourinho. "Het is een heel goede trainer en een heel goed persoon. Hij houdt ook van een grapje, maar op de training is hij bloedfanatiek. Dat ben ik zelf ook, dus dat klikt wel met elkaar."

Woensdag oefent Van Ginkel met Oranje tegen Portugal, het geboorteland van Mourinho. Om advies heeft hij zijn oefenmeester niet gevraagd. "Haha nee, daar hebben we het eigenlijk niet over gehad."

Niveau

De kritiek dat het op twintigjarige leeftijd veel te vroeg was om over te stappen naar de Europese top doet Van Ginkel weinig. "Daar kan iedereen wel wat van zeggen, maar dat moet ik natuurlijk zelf ervaren. Ik ben vier weken bezig en tot nu toe gaat het prima."

Verhuizen naar een ander land brengt vaak aanpassingsproblemen met zich mee, maar ook dat is voor de geboren Amersfoorter op het eerste oog geen probleem. "Ik was hiervoor nog niet heel veel in Engeland geweest. Dat is natuurlijk wel even wennen, maar het ging wel snel. Ik moet nog wel een eigen huisje hebben zodat ik me zo snel mogelijk thuis voel. Dat gaat de komende weken gebeuren."

De spelers die zich om hem heen bewegen zijn van een ander kaliber. Waar Van Ginkel bij Vitesse trainde met spelers als Frank van der Struijk en Mike Havenaar, wordt hij nu omringd door topspelers als Frank Lampard en Fernando Torres. "Het zijn jongens die veel naam hebben gemaakt. Het niveau is wel stukken hoger, maar vanaf de eerste wedstrijden en trainingen heb ik me laten zien."

Airmiles

Vooral op lichamelijk gebied en met zijn uithoudingsvermogen probeert Van Ginkel zich te onderscheiden. "Ik werk hard en ben ook fit. Dat is een grote kracht van mij en dat heeft ook effect bij Chelsea. Het is heel mooi om met dat soort namen te spelen. Die zijn heel belangrijk geweest voor Chelsea en hun nationale ploeg. Ik ben blij om daar deel van uit te maken."

Een grotere club betekent ook dat Van Ginkel meer vlieguren maakt. Chelsea reisde in het voorseizoen de halve wereld af voor oefenduels en begint komend weekend pas aan de Premier League terwijl de eredivisie, die korter duurt, al even onderweg is. "Ik ben een hoop wezen reizen. Ik heb eerst een trip in Azië gehad en daarna nog naar Amerika, dus ik heb er wel een paar airmiles bij denk ik."

Van Ginkel moet erkennen dat de andere spelers bij Oranje misschien wel anders naar hem zullen kijken nu hij de status van Chelsea-speler heeft. Voor hemzelf maakt het weinig verschil. "Ik ben er natuurlijk nog niet heel lang. Misschien is het wel ietsjes anders voor de andere jongens bij Oranje."