Jeremain Lens is blij verrast door de goede prestaties van PSV in de eerste wedstrijden van dit seizoen. De Amsterdammer verruilde Eindhoven deze zomer voor Kiev, waar hij met Dinamo wat minder is begonnen aan deze jaargang.

Door Charlie Bootsman

"Ik heb PSV wel gevolgd en ik ben blij dat die jongens het zo goed doen. Dat had ik niet verwacht", aldus Lens, die zich maandag in Noordwijk meldde bij Oranje voor de oefenwedstrijd van woensdag in en tegen Portugal.

"Het zijn volgens mij zes of zeven nieuwe namen in de basiself en dat ze zo snel op elkaar ingespeeld zijn en zo snel fris voetbal spelen, dat heeft me wel verrast."

In Oekraïne gaat het met zeven punten uit vijf duels nog niet zo goed met Dinamo Kiev. "Ik heb het naar mijn zin, maar de resultaten zijn nog niet zo goed. Dit is voor Dinamo-begrippen heel slecht. Toch denk ik dat we een behoorlijk elftal hebben en mee gaan doen om het kampioenschap."

Geld

De aanpassingsproblemen in het Oost-Europese land vielen Lens mee. "Ik moet zeggen dat het aanpassen vrij goed gaat. Het grootste probleem was de taal, ik heb elke dag een uurtje les en het schiet aardig op. Ik kan mezelf op een normale manier uiten."

De stadions in Oekraïne zitten verre van vol, maar toch bevalt het leven in Kiev hem wel. "Die halfvolle stadions hebben meer te maken met de welvaart daar. Het is vrij duur om een kaartje te kopen. Dinamo hoort daar toch wel bij de grote clubs."

In Europa doen de Oekraïense clubs het de laatste jaren goed. "Sjachtar overwintert ieder jaar in de Champions League, Kiev de laatste vijf jaar in de Europa League. Het is ook in Europa een grote ploeg."

Bij een transfer vrezen veel spelers ook voor hun plek in Oranje, maar Lens had zorgvuldig over zijn transfer nagedacht en niet alleen voor financiële verbetering gekozen. "Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat het geld niet interessant was, maar met het oog op het WK heb ik wel degelijk rekening gehouden met het voetbal."