Standard heeft zich bovenaan de ranglijst in de Belgische Pro League genesteld. De Luikse club won ook zijn derde competitieduel. Dat ging zondagavond ten koste van Racing Genk.

Trainer Mario Been zag zijn ploeg, die ook nog geen punten had verspeeld, met 0-2 ten onder gaan door doelpunten van Imoh Ezekiel en Paul-José Mpoku.

Eerstgenoemde Nigeriaan scoorde al na tien seconden in de Crystal Arena. Dat was de snelste goal in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. Laurent Ciman knalde de bal na het beginsignaal meteen naar voren.

Jelle Van Damme, die in het verleden een aantal jaren in de eredivisie speelde voor Ajax, kopte die door en Ezekiel liet doelman Laszlo Köteles kansloos.

De in Congo geboren Belgische middenvelder Mpoku, na een uur ingevallen, zorgde ver in blessuretijd voor de beslissing met een welgemikte vrije trap. Van Damme maakte dat niet actief mee. Hij kreeg in de slotfase tweemaal geel.

De andere topper in de derde ronde tussen Club Brugge en Zulte Waregem eindigde onbeslist. Oud-PSV'er Timmy Simons had de thuisploeg voor rust op voorsprong gezet uit een strafschop. Jens Naessens bezorgde de gasten 13 minuten voor tijd alsnog een punt: 1-1. Beide teams hebben nu twee punten minder dan Standard, evenals Lokeren.

Anderlecht

Landskampioen Anderlecht boekte zijn tweede zege, een ruime op AA Gent. De ploeg van coach John van den Brom, die Samuel Armenteros (ex-Heracles) verrassend een basisplaats gunde, won met 4-1.

De doelpunten van de formatie uit Brussel kwamen op naam van Sacha Kljestan, Dennis Praet, Massimo Bruno en invaller Frank Acheampong. Nicklas Pedersen maakte de treffer voor Gent. Demy de Zeeuw viel vlak voor tijd in bij Anderlecht, Bram Nuytinck speelde de hele wedstrijd.