Maarten Martens vervulde tegen Ajax een beslissende rol. De AZ-speler viel na dik zeventig minuten in en leverde de assist voor de 3-2 van Viktor Elm. Daar bleef het bij in Alkmaar.

Door Bart Vlietstra

"Het was voor het eerst sinds heel lang dat ik een beslissende rol kon spelen. Ik ben al vaker ingevallen, maar dan viel het resultaat tegen. Nu niet," zegt de Belg tegen NUsport.

Martens was er emotioneel onder. "Ik ben altijd een voetballer geweest die belangrijk wil zijn, die goals en assists wil leveren. Als je constant wordt teruggeworpen in je revalidatie is dat niet leuk. Thuis tegen Ajax, met een nederlaag op zak, is een goed moment om het op te pakken."

Martens werd een jaar geleden benoemd tot aanvoerder, maar een zware knieblessure stortte zijn seizoen praktisch in het ravijn. Toch heeft hij de moed nooit laten zakken. "Ik heb heel serieus gerevalideerd. Door alle downs was dat mentaal heel moeilijk, maar het was evident om op dit niveau terug te keren."

Creatieve spelers

Het AZ-publiek reageerde uitermate verheugd op de invalbeurt van de creatieve technicus. "Dat geeft me iets extra’s. Het is een publiek dat gewend is mooi voetbal te zien en dat konden we vorige week niet brengen. Een oude trainer van me heeft wel eens gezegd dat ieder team minimaal vier creatieve spelers moet herbergen. Dat heeft ieder team nodig. Daar hebben we op zich ook het materiaal voor."

Maar ja, helemaal in topvorm is de linkspoot voor zijn gevoel nog niet. "Het kan zomaar zijn dat het de ene dag heel goed gaat en de volgende dag mijn voet of mijn knie wat stijf aanvoelt. Zal ook wel met de leeftijd te maken hebben. Maar dat voel je het liefst niet. Je wilt gewoon de hele week lekker voluit kunnen trainen. Gelukkig geeft de trainer (Gertjan Verbeek, red.) mij op dat vlak heel goed de ruimte. Hij luistert goed naar wat ik aankan en niet."

Verbeek ziet in Martens vooralsnog een rol op links weggelegd. "Ik speel liever vanuit een centrale rol, zoals tegen Ajax. Dat weet de trainer ook. Maar daar maak ik me nu niet druk om. Ik moet eerst volledig fit worden zodat ik negentig minuten aankan. Dat kan ik nu nog niet. Dus val ik in waar nodig. En als het zo gaat als vandaag kan ik daar prima mee leven."