Vitesse heeft drie dagen na de pijnlijke uitschakeling in de voorronde van de Europa League tegen Petrolul opnieuw een dreun gekregen. De formatie van trainer Peter Bosz verloor zondag in Waalwijk met 4-2 van RKC Waalwijk.

Op de Waalwijkse zege viel weinig af te dingen. De Arnhemmers speelden met name voor rust alsof de zege wel op halve kracht binnengehaald zou worden. Het werd op felheid en beleving constant afgetroefd door de thuisploeg. Met name Romeo Castelen was voorin een plaag voor Vitesse.

De rechtsbuiten liet regelmatig weer wat van de klasse zien die hem jaren geleden bij Feyenoord in het Nederlands elftal bracht en was bij de eerste drie Waalwijkse treffers betrokken.

Toch waren het de gasten die al na drie minuten op voorsprong kwamen. Kelvin Leerdam stond bij een hoekschop van Theo Janssen volledig vrij en zette zijn ploeg op 0-1. De ploeg kon slechts 10 minuten van die voorsprong genieten, want na een flitsende actie van Castelen kon Robert Braber de gelijkmaker achter Piet Velthuizen plaatsen. Aurélien Joachim had dat vlak daarvoor nog nagelaten, nadat hij de bal zomaar van Patrick van Aanholt in de voeten kreeg geschoven. Zijn ietwat gehaaste uithaal scheerde over het doel van Velthuizen.

Wakker

De nummer vier van vorig seizoen bleek niet bepaald wakker geschud. Ook na de gelijkmaker ontbrak het aan tempo en ideeën bij de flets spelende ploeg. Dat RKC nog voor rust op voorsprong kwam was ook niet onverwacht. Sander Duits raakte eerst uit een vrije trap de paal, waarna Castelen vlak voor rust wel trefzeker was. Hij werd door Peter Jungschläger, al na tien minuten ingevallen voor de geblesseerd geraakte Kenny Anderson, keurig bediend en faalde oog in oog met Velthuizen niet: 2-1.

Bosz greep al direct in de rust in door Davy Pröpper en Valeri Qazaishvili voor de matig spelende Van Aanholt en Giorgi Chanturia te brengen. Qazaishvili, de laatste wedstrijden nog basisspeler, bewees direct zijn waarde door de 2-2 achter de kansloze doelman Jan Seda te schieten.

Even leek Vitesse zich dan ook te herpakken, tot Jan-Arie van der Heijden een kwartier voor tijd in het strafschopgebied in de fout ging tegen Castelen, die er direct geblesseerd vanaf moest. Duits benutte de toegekende strafschop en schoot 2 minuten later uit een vrije trap ook nog de 4-2 binnen.