Ajax is zondag tegen de eerste nederlaag van het seizoen opgelopen. De Amsterdammers verspeelden na de rode kaart voor Ricardo van Rhijn een 1-2 voorsprong tegen AZ: 3-2.

Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf na een uur spelen niet alleen rood aan Van Rhijn, maar wees ook naar de strafschopstip na een domme overtreding van de verdediger op Nick Viergever.

Aron Johansson verschalkte vanaf elf meter doelman Jasper Cillessen, die in de rust de zieke Kenneth Vermeer verving. Niet veel later wist Viktor Elm op aangeven van invaller Maarten Martens zelfs de 3-2 binnen te schieten.

Het was opmerkelijk gezien de eerste zestig minuten in Alkmaar. Na een fel begin van AZ, nam Ajax de regie in handen en kwam het uit een fraaie vrije trap van Christian Eriksen op voorsprong.

Ajax was een paar keer dicht bij de 2-0, maar vlak voor rust kwam AZ langszij. Vermeer stompte een hoge bal verkeerd weg, waarvan Roy Beerens kon profiteren.

Na rust was Ajax in het eerste kwartier heer en meester en kwam het ook al snel weer op voorsprong. Bojan Krkic vond het hoofd van Siem de Jong, die met een harde kopbal Esteban passeerde.

Het was de eerste zege van AZ van het seizoen, dat op gelijke hoogte komt op de ranglijst met Ajax.