Ronald Koeman was zondag erg teleurgesteld in zijn elftal na de 4-1 thuisnederlaag tegen FC Twente. Feyenoord lijkt bij de competitiestart geen schim van de sterke ploeg die het vorig seizoen was.

Door Charlie Bootsman

"Als ik kijk naar een volledige wedstrijd tegen PEC Zwolle en eentje van zestig minuten, dan mist er wel het nodige binnen ons elftal", foeterde Koeman, die het laatste halfuur tegen Twente niet meetelde omdat zijn elftal met tien en daarna zelfs negen man stond.

"We komen heel moeizaam tot voetballen. Dan lijkt het passief. Het zit in de koppies en daar moeten we uitkomen. Als er tactisch iets anders dan normaal ontstaat in het veld, moeten we dat kunnen bespelen en dat lukt niet."

Koeman gooide tegen de Tukkers het centrum van de defensie opnieuw om. Joris Mathijsen keerde terug in de basis. "Het lijkt me sterk dat we door die verandering zo matig speelden, maar ik ben wel verantwoordelijk voor die keuzes."

Ajax

Stefan de Vrij kreeg na een mager optreden tegen PEC Zwolle (2-1 verlies) van Koeman het verwijt dat hij niet meedogenloos genoeg was. Prompt pakte de aanvoerder twee gele kaarten en moest Feyenoord de laatste 25 minuten zelfs met negen man spelen omdat Jordy van Deelen al rood had gekregen.

"Ik had wel verwacht dat die vraag zou komen. Ik spreek met Stefan, zeg er iets over, maar natuurlijk niet dat hij op de middenlijn geel moet pakken. Je moet de momenten kiezen waarop je kunt ingrijpen. Dit is weer iets waarvan hij moet leren."

Koeman wilde weinig kwijt over het optreden van arbiter Richard Liesveld, die Twente ook nog twee strafschoppen gaf. "Ik wil alleen één ding zeggen over de scheidsrechter. Als je twee minuten bijtelt bij 1-4 tegen negen man, heb je volgens mij zelf niet gevoetbald."

Feyenoord heeft geen tijd om bij te komen van de valse start, volgende week wacht de loodzware uitwedstrijd bij Ajax. "Door interland zijn we pas weer vrijdag compleet. Misschien is het wel lekker om nu tegen Ajax te spelen. Niemand verwacht iets van ons."