Heerenveen heeft een prima seizoenstart. Na de knappe winst op AZ vorige week pakten de Friezen in Breda ook de volle buit (0-2) tegen NAC.

Lang leek het het er op dat jeugdige Hakim Ziyech matchwinner zou worden in het aantrekkelijke duel. In de blessuretijd verdubbelde Alfred Finnbogason echter de marge.

Vanaf de aftrap was het in Breda een open, aantrekkelijk duel tussen twee ploegen die 4-3-3 speelden met veelvuldig opkomende backs. Het spel van Heerenveen oogde daarbij iets verzorgder, NAC moest het meer hebben van opportunisme.

Ondanks het aan beide kanten aanvallende voetbal bleven kansen aanvankelijk uit. Bij NAC had spits Anthony Lurling niets in te brengen tegen het verdedigingsblok Kenneth Otigba en Arnold Kruiswijk. Bij de Friezen zat topschutter Alfred Finnbogason in de tang bij Henrico Drost en Kees Kwakman.

Pas na ruim 25 minuten kreeg Finnbogason eindelijk zijn eerste mogelijkheid. Jordy Buys pareerde op de doellijn zijn inzet. Het was echter NAC dat de score had moeten openen. Elson Hooi miste na een actie van Jeffrey Sarpong voor een leeg doel.

Onmogelijke hoek

Vijf minuten voor rust kwam Heerenveen verdiend op voorsprong. Uit een vrije trap schoot Hakim Ziyech vanuit een bijna onmogelijke hoek fraai raak, alhoewel daarbij wel moet worden aangetekend dat doelman Jelle ten Rouwelaar geen hand uitstak: 0-1

Na de rust trok NAC meteen het initiatief naar zich toe. Alex Schalk, ingevallen voor de onzichtbare Joey Suk, verzuimde na vijf minuten in vrije positie de gelijkmaker binnen te knallen. Hij strandde op doelman Kristoffer Nordfeldt.

Ook daarna bleef NAC met vechtvoetbal jagen op een doelpunt. Veel gevaar school er evenwel niet in de aanvalsgolven. De counters van Heerenveen misten, nadat de frivole Ziyech leeg gespeeld het veld had verlaten, eveneens de finesse om de verdedigers te verontrusten. Pas in blessuretijd sloeg Heerenveen opnieuw toe. Alfred Finnbagason maakte zijn derde doelpunt van het seizoen.