PEC Zwolle heeft de tweede overwinning in evenveel wedstrijden in de eredivisie binnen.

De ploeg van trainer Ron Jans won zaterdagavond in Almelo met 1-3 van een zwak Heracles, dat een dramatisch eerste kwartier nooit te boven kwam.

De bezoekers in het Polman Stadion hadden nauwelijks hun plaats ingenomen of de bal lag al in het doel.

Slechts elf seconden had Jesper Drost nodig om de thuisploeg op achterstand te zetten, drie seconden boven het record van Koos Waslander (NAC Breda) uit 1982 tegen uitgerekend PEC.

Bart Schenkeveld ging opzichtig in de fout en gunde Drost een vrije doortocht, waar deze dankbaar van profiteerde.

Mokotjo

Ook de overige Heraclieden waren niet scherp, bleek even later. PEC counterde via de rechterflank, terwijl Kamohelo Mokotjo centraal het hele veld overstak. Niemand ving hem op, waardoor de ex-Feyenoorder volledig vrij werd aangespeeld voor doelman Remko Pasveer. Met een wippertje verdubbelde hij de marge.

De verdediging van PEC had amper wat te doen. Heracles hoopte vooral op een bevlieging van Matthew Amoah, die kwam in de 23e minuut. De omhaal van de Ghanees strandde in het zijnet, waarna het duel rommeliger werd.

Waar iedereen zich al leek te verzoenen met 0-2 bij rust, besliste Maikel van der Werff anders. De verdediger van PEC trapte de bal na een slecht verwerkte corner in eigen doel.

Penalty

Na rust probeerde coach Jan de Jonge het met een extra middenvelder. Veel hielp die ingreep niet want de beste kansen waren nog steeds voor PEC, dat een goal van Fred Benson wegens buitenspel afgekeurd zag worden en via Mateusz Klich ook nog een makkelijk gegeven strafschop miste.

Heracles zorgde vooral voor onrust door opportunistische hoge ballen voor het doel van PEC-doelman Kevin Begois, maar was voor echte kansen aangewezen op Amoah. Die schoot zaterdag niet met scherp en zag al zijn pogingen langs het doel vliegen.

Net toen het thuispubliek zich opmaakte voor een slotoffensief, besliste nieuweling Guyon Fernandez het duel na weer een fout in de Almelose defensie.