Stijn Schaars moet nog dertig worden, maar dinsdagavond was hij bij de 2-0 winst op Zulte Waregem wel veruit de oudste PSV'er. Het maakt Schaars weinig uit. De jonge leeftijd van zijn ploeggenoten speelt volgens hem amper een rol.

Door Rypke Bakker

"Dat gedoe over leeftijd, daar houd ik niet zo van", zegt de 29-jarige Schaars in gesprek met NUsport. "Alles valt of staat met kwaliteit. En wat goed is komt snel."

"Neem Memphis Depay, die had je echt niet nog een jaar op de bank kunnen zetten. Hij moest spelen en tegen Zulte schiet-ie prachtig de 1-0 binnen. Dat kan hij. Hetzelfde geldt voor jongens als Zakaria Bakkali en Jürgen Locadia. Ze zijn jong, maar hebben de kwaliteiten om in het eerste elftal van PSV te spelen."

Maar voelde jij je niet ineens een oude man toen je deze zomer na twee jaar Sporting Lissabon bij PSV kwam?
"Nou, ik moest de eerste week wel even wennen aan de taal. Dat was even een generatiekloofje. Al ben ik wel wat gewend, hoor. Het is verder elke dag genieten met die jonge gasten. De gretigheid en het plezier stralen ervan af. En zoals ik al zei: de kwaliteit is er."

Haalde jij niet een pak kaarten tevoorschijn terwijl de rest met een iPad zat?
"Ik heb het nog wel even voorgesteld, haha. Maar nee, er wordt niet meer gekaart."

Jij was aanvoerder van Jong Oranje toen in 2006 de Europese titel werd gepakt, en je was aanvoerder van AZ toen die ploeg in 2009 de landtitel veroverde. Toch koos Cocu tegen Zulte niet voor jou, maar voor de 22-jarige Georginio Wijnaldum als captain. Heeft dat jou verbaasd?
"Nee, Gini heeft de band gekregen op basis van zijn prestaties eerder voor PSV en de manier waarop hij zich nu presenteert. Daar staan wij als ploeg achter. Ik hoef bovendien niet per se aanvoerder te zijn. Dat is geen must. Ik zeg de dingen ook zonder band, probeer op een positieve manier mijn invloed uit te oefenen."

Is de keuze voor Wijnaldum als aanvoerder definitief?
"Hij was een week geleden tegen Fenerbahçe ook al aanvoerder, dus ik neem aan dat de trainer voor hem zal kiezen. Lijkt me raar als hij nu nog gaat switchen. Maakt me ook niet uit, hoor. Voor mij is het aanvoerderschap geen issue."

Terug naar de wedstrijd tegen Zulte Waregem. 2-0 winst thuis, volgende week de return in Brussel. Dat mag toch niet meer fout gaan?
"We hebben onszelf in ieder geval een uitstekende uitgangspositie bezorgd door gewoon heel goed te spelen. Heel veel kansen gemist, en toch 2-0 gewonnen. Het was genieten. We mogen het volgende week zeker niet onderschatten, Zulte heeft kwaliteiten. Maar de eerste wedstrijd geeft heel veel vertrouwen. En met dit spel moet het zeker lukken."