In de rubriek Het Tribunaal legt NUsport elke maandag kenners een stelling voor. Deze keer: AS Roma is de juiste club voor Kevin Strootman.

Door Rypke Bakker en Daan Smink

Willy van de Kerkhof, oud-speler PSV
"Ik zie liever dat Strootman nog een jaartje bij PSV blijft. Maar als een club twintig miljoen euro biedt, moet je als PSV een speler altijd laten gaan. Zo’n bedrag geeft nog meer mogelijkheden om te bouwen aan een nieuw elftal. Ik vind trouwens dat PSV Ola Toivonen nu niet meer moet laten gaan. Anders vertrekt er wel erg veel. Atiba Hutchinson is ook weg, die had ik graag als controleur op het nieuwe middenveld gezien."

"Of Strootman het niveau van AS Roma aankan? Dat lijkt me wel. We moeten ons niet blind staren op het niveau in Italië, de Serie A is niet meer zo sterk als vroeger. PSV heeft vorig seizoen twee keer gespeeld tegen de nummer twee, Napoli, en twee keer gewonnen. De eredivisie doet niet onder voor de Serie A. Het niveau van AS Roma is te vergelijken met dat van PSV. Manchester United, Barcelona, Bayern München, dat is de top. Maar als die clubs niet aan de bel trekken, dan moet je iets. Dan is AS Roma de gewenste volgende stap voor Strootman, en het levert PSV een mooi bedrag op."

Cor Pot, ex-bondscoach Jong Oranje
''Ja, honderd procent. Het Italiaanse voetbal ligt hem. Dat zag je ook op het jeugd-EK in de halve finale tegen Jong Italië. Toen was hij de beste man op het veld. De kwaliteiten van Strootman waren natuurlijk al bekend, maar in dat duel werden ze nog eens bevestigd. Hij speelde fantastisch.''

''Strootman kan Roma naar een hoger niveau helpen. Ik heb die club afgelopen seizoen een paar keer aan het werk gezien en vond het niet geweldig. Maar je ziet aan alles dat Italië weer aan het terugkomen is. Dat geldt voor het nationale team, maar ook voor de clubs. Er waait daar een frisse wind. En in een later stadium van zijn carrière kan hij altijd alsnog in de Premier League terechtkomen. Bij een club als Manchester United zou hij ook goed kunnen functioneren.''

Emile Schelvis, kenner Italiaans voetbal
"Ik vind het een verbijsterende transfer. En daar heb ik drie redenen voor. Ten eerste is Strootman, zoals hij zich tot op heden heeft gepresenteerd, niet de flamboyante levensgenieter die je als voetballer in Italië een beetje moet zijn. Hij heeft niet die belevingsfactor die supporters in Italië bij een speler willen zien. Net zo min als Dennis Bergkamp, Wim Jonk en Edwin van der Sar die hadden. Die pasten als persoon ook niet echt in Italië. Ten tweede heeft Strootman een schroefje in zijn hoofd dat niet helemaal vastzit. En dat schroefje gaat in Italië echt niet aangedraaid worden. Strootman heeft baat bij een paar kalmerende spelers om zich heen, maar die zijn er bij Roma niet. Integendeel."

"De derde reden dat ik het somber inzie voor Strootman is dat hij de Serie A aanvankelijk geen optie vond. Strootman wilde naar de Premier League, maar is ongeduldig geworden. Hij is ontevreden over de ontmanteling van PSV. Hij vreest een Sparta-scenario waar hij na de degradatie bleef terwijl de andere goede spelers vertrokken. Jammer, want ik denk dat hij komend seizoen op een geweldige manier de kar had kunnen trekken in Eindhoven. Nu maakt hij een geforceerde transfer, net als Leroy Fer die voor een verblijf onder in de Premier League heeft gekozen. Ik vrees zelfs dat Strootman zijn WK straks op de tocht staat. Roma is een fantastische club, een geweldige volksclub. Maar ze leggen alles langs de Totti-meetlat. De afgelopen jaren was er af en toe een vlaag van topvoetbal te zien in Stadio Olimpico, maar dat was alleen als de grote Totti even in vorm was. Zdenek Zeman en Luis Enrique kregen het de afgelopen seizoenen niet aan de praat in Rome, terwijl dat geen slechte trainers zijn. Het is ook lastig bij Roma. De rede ligt daar nooit ver van de chaos. Strootman komt in een gekkenhuis terecht."