Stadiondirecteur Jan van Merwijk ziet nog steeds heil in een nieuw stadion voor Feyenoord. De gemeente Rotterdam ging donderdag niet akkoord met een garantstelling voor de huidige plannen, maar de club komt terug in het stadhuis.

Door Charlie Bootsman

"We hebben het plan nog niet afgeschreven, geven zeker niet op. Het nieuwe stadion moet in 2018 klaar zijn en we moeten zorgen dat we geen achterstand oplopen", liet Van Merwijk na de raadsvergadering aan NUsport weten.

De directeur van Stadion Feijenoord NV heeft samen met de club al veel geld geïnvesteerd in de plannen. "Dat is zeker geen weggegooid geld, maar elke maand dat we niet verder kunnen, hebben we een probleem. Stilzitten is geen optie. We gaan zeker terugkomen met een voorstel waarin we de zorgen van de politiek wegnemen."

"We hebben veel onderzoek gedaan en voor een nieuw stadion gekozen. We moeten nu kijken naar de bezwaren die de gemeente heeft geuit. In de politiek, bij de supporters en bedrijven hoor je dat Feyenoord en het stadion een stap moeten maken. De noodzaak blijft bestaan. Als we met een plan terugkomen, zal dat zeker niet tot afweer leiden."

Wonden likken

Van Merwijk kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de nostalgie rond de huidige Kuip een rol heeft gespeeld in de beeldvorming van de politiek. "Sentimenten spelen mee en er wordt politiek bedreven. Daar hebben we mee te maken. Aan de informatie heeft het niet gelegen. We hebben veel energie gestoken in overleg met de raadsleden."

Een termijn om terug te komen bij de gemeente wil Van Merwijk niet geven. "Dat kan over een maand, een paar maanden of een jaar zijn. Hang me daar niet aan op. Het is nu te vroeg. We moeten het even verwerken, de wonden likken en kijken wat we eraan kunnen doen."

"Ik denk dat het draagvlak wel aanwezig is, maar we moeten kijken waar het aan gelegen heeft. We beraden ons op onze positie en blijven van één ding overtuigd: we hebben een nieuw stadion nodig om de volgende stap te kunnen maken."